Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Startup z Nového Zélandu je na najlepšej ceste k vytvoreniu prvej bezdrôtovej elektrickej siete, ktorá by mohla nájsť uplatnenie aj v komerčnej sfére. Spoločnosť Emrod totiž iba nedávno úspešne otestovala prenos elektrickej energie prostredníctvom niekoľkých antén, pričom účinnosť bezdrôtového systému bola naozaj ohromujúca, informoval portál Techxplore.

Hoci myšlienka bezdrôtového prenosu elektrickej energie nie je žiadnou novinkou, v súčasnosti sme k jej reálnemu uplatneniu bližšie než kedykoľvek predtým. Začiatkom tohto mesiaca totiž spoločnosť Emrod získala finančné prostriedky od spoločnosti Powerco,  druhého najväčšieho dodávateľa elektrickej energie na Novom Zélande.

Obe firmy veria, že ich spolupráca prinesie lacnejšiu elektrickú energiu pre celý svet a tiež uľahčia jej prenos do inak ťažko prístupných miest. Emrod na bezdrôtový prenos elektrickej energie využíva elektromagnetické vlny, ktoré majú okolo seba bezpečnostnú bariéru. Tá slúži v prípade núdze na okamžite prerušenie dodávky.

Princíp fungovania bezdrôtového prenosu elektrickej energie

Celkovo sa tento systém skladá zo štyroch hlavných komponentov: zdroja, vysielacej antény, prijímacej antény a viacerých reléových staníc. Konkrétne systém funguje tak, že najskôr vysielacia anténa transformuje elektrickú energiu na mikrovlnné žiarenie v tvare valcového lúča, ktorý následne prechádza cez niekoľko reléových staníc pokým nedorazí k prijímacej anténe, kde sa mikrovlnné žiarenie premení späť na elektrickú energiu, upozornil web Singularityhub.

Pixabay

Keďže spoločnosť v prvom rade dbá na bezpečnosť, celý prenos sa uskutočňuje v pásme ISM, ktoré je určené na prenos elektromagnetických  žiarenia v priemysle, vede a zdravotníctve, pričom v tomto pásme sa udržuje nízka hustota energie.

„Nejde len o to, koľko energie dodáte, ale aj o to, koľko energie dodáte na meter štvorcový“ vysvetľuje zakladateľ Emrord, Greg Kushnir. „Úrovne hustoty, ktorú používame, sú pomerne nízke, v súčasnosti je to približne 1 kW na meter štvorcový“ dodal.

Emrod tiež využíva sieť laserov, ktoré obklopujú mikrovlnný lúč a detegujú potencionálne nebezpečenstvo v okolí. Ak by napríklad nejaký vták, prípadne človek vstúpil medzi tieto antény, systém sa automaticky vypne a celý prenos sa pozastaví.

Keďže bola doposiaľ jedným z najväčších problémov bezdrôtového prenosu elektrickej energie efektivita, Emrod sa na premenu mikrovlnného žiarenia späť na elektrickú rozhodol používať metamateriály. Vďaka nim systém dosahuje účinnosť až okolo 70 %, čo síce zatiaľ nestačí,aby nahradil bežne dostupné elektrické siete, ale je ho možné využiť v ťažko prístupných oblastiach.

Pixabay

Celý systém už spoločnosť stihla otestovať

Celý systém spoločnosť Emrod stihla už aj otestovať. V rámci uskutočnených testov sa jej podarilo preniesť energiu o veľkosti niekoľko wattov na vzdialenosť približne 40 metrov. Na pláne je tiež niekoľko nových testov, ktoré sa majú uskutočniť v najbližších mesiacoch, pričom cieľom je už v októbri 2020 dodať plne funkčný systém spoločnosti Powerco.

Tá ho ma v pláne otestovať v praxi už tento rok a cieľom týchto testov bude v praxi overiť, koľko energie môže systém preniesť a na akú vzdialenosť.

Spoločnosť tiež uviedla, že môže použiť úplne rovnakú technológiu na prenos aj stokrát väčšieho výkonu a na oveľa väčšie vzdialenosti. Zároveň podotkla, že skúma aj možnosť prenosu elektrickej energie z novozélandskej pevniny na 30 kilometrov vzdialený ostrov Stewart.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú