Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Portál Space informoval, že ruský kozmonaut Ivan Vagner počas natáčania videa z Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS zachytil päť neidentifikovaných objektov, ktoré ihneď rozpútali množstvo búrlivých diskusií.

V minútovom videu, ktoré kozmonaut zverejnil na svojom Twitteri, sa záhadné a jasne žiariace objekty objavujú medzi 9 až 12 sekundou.

Keďže celý záznam bol natočený ako statické časozberné video, skutočná doba, počas ktorej sa na oblohe objavili neidentifikované objekty, bola až 52 sekúnd, informoval web Nationalpost.

Pôvodným zámerom Vagnera bolo natočiť video polárnej žiary, ktorá vzniká pôsobením nabitých častíc slnečného vetra pri vstupe do zemskej atmosféry. Polárnu žiaru kozmonaut natáčal počas prechodu vesmírnej stanice medzi Antarktídou a Austráliou.

Táto misia je vôbec prvou vesmírnou misiou na palube ISS pre kozmonauta Ivana Vagnera, ktorého úlohou je skúmať nové spôsoby a techniky fotografovania našej planéty z vesmíru.

K samotnému videu sa vyjadril aj ruská vesmírna agentúra Roskosmos, podľa ktorej ide o veľmi zaujímavý jav, ktorý plánujú podrobne preskúmať.

Video je v súčasnosti skúmané vo Vesmírnom výskumnom ústave, ktorý je zaradený do štruktúry Ruskej akadémie vied. Tá je celkovo rozdelená na 13 špecializovaných vedeckých odvetví a 15 regionálnych vedeckých centier, ktoré sú napojené na Ruský vesmírny vedecký internet RSSI.

Pravdepodobne ide o satelity Starlink

Mnohí odborníci sa zhodujú, že objekty zachytené na zverejnenom videozázname sú s najväčšou pravdepodobnosťou satelity Starlink, ktoré boli vypustené na nízku orbitu iba deň pred tým, ako Vagner zverejnil svoje video.

Starlink sa na nočnej oblohe javia ako malé svietiace „vláčiky“ a majú pomôcť vybudovať globálnu sieť pre internetové pripojenie. Tieto kontroverzné satelity však prekážajú astronómom a stihli zničiť aj najnovšie zábery kométy Neowise. SpaceX naďalej rozširuje konšteláciu satelitov o nové a doteraz sa spoločnosti podarilo vyniesť na orbitu celkovo 540 kusov, no v budúcnosti ich bude niekoľkonásobne viac.

Oficiálne stanovisko však zatiaľ NASA ani Roskomos nevydali, takže na potvrdenie, či ide naozaj iba o satelity, si budeme musieť ešte nejaký čas počkať.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú