Vedci zo Singapuru našli možné riešenie problému, ktorým trpí drvivá väčšina bytov vo veľkých mestách. Nová technológia postavená na niekoľkých reproduktoroch dokáže eliminovať vonkajší hluk pri otvorenom okne až o 10 decibelov, informuje NYtimes.

Hluk veľkomesta je niečo, čo si zrejme nevedia predstaviť ani ľudia z našich najväčších miest. V metropolách, akou je napríklad New York, sa bežne stáva, že pár metrov od okien vedie železničná trať či obyvatelia neustále počujú nejaké sirény alebo otravné a hlavne hlasné zvuky.

Jediné riešenie, ako sa voči otravným zvukom ako-tak brániť, je ponechať okná na svojom byte zatvorené. To však nie je najšťastnejšie riešenie hlavne zo zdravotného hľadiska.

Portál BoingBoing však upozornil na nový objav vedcov z Technologickej univerzity Nanyang v Singapure, ktorí vytvorili „anti-hlukové okno“. Táto technológia je zatiaľ iba v štádiu prototypu, no už teraz s ňou dosiahli pozoruhodné výsledky.

Lam, B., Shi, D., Gan, W. et al./NTU Singapur

Anti-hlukové okno pozostáva z konštrukcie, na ktorej je umiestnených 24 reproduktorov. Snímač následne zachytáva zvukové frekvencie prichádzajúce z ulice do okna a reproduktory vytvárajú k týmto frekvenciám „anti-frekvencie“, čím dokážu niektoré vonkajšie hluky eliminovať. Na podobnom princípe fungujú v dnešnej dobe aj slúchadlá s aktívnym potláčaním hluku, ktoré rovnako eliminujú takmer 100 % vonkajších rušivých elementov.

Aktuálne dokážu reproduktory pracovať v pásme od 300 do 1 000 Hz a úroveň, o ktorú znížia hladinu vonkajšieho hluku, dosiahla v ich testoch až 10 decibelov, čiže použitie vynálezu má približne rovnaký účinok, ako keby bolo okno na byte zatvorené.

Doktor Bhan Lam, vedúci projektu, povedal, že od malička vyrastal v meste, kde ruchy ulice výrazne prenikali za múry ich bytu, čiže mal obrovskú motiváciu niečo s týmto problémom urobiť. Nová technológia má obrovský potenciál a pri správnom nakonfigurovaní zrejme dokážu vonkajší hluk potláčať ešte výraznejšie.

Navyše už pri použití súčasného anti-hlukového okna by obyvatelia výškových budov dokázali výrazne eliminovať používanie klimatizácií a miesto toho by mohli častejšie vetrať, nakoľko úroveň hluku sa s použitím novej technológie vyrovná situácii, kedy sú okná úplne zavreté.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú