Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Kamerový systém v centre Londýna vybavený technológiou skenovania tvárí v reálnom čase prešiel pred pár dňami svojou prvou ostrou zaťažkávacou skúškou. Podľa štatistík si v nej však vôbec neviedol dobre a ako informuje portál TheVerge, chybovosť pri identifikácií podozrivých osôb bola až 86 %.

Londýnska Metropolitná polícia nasadila do mestskej časti Oxford Circus nový kamerový systém vybavený technológiou rozpoznávania tvárí. Tento systém im mal pomáhať pri identifikácii hľadaných, alebo podozrivých osôb v jednej z najrušnejších častí Londýna.

Štatistiky, ktoré boli vedené od spustenia systému, hovoria, že počas jeho fungovania bolo naskenovaných 8600 tvárí ľudí, z ktorých systém označil 8 prípadov ako podozrivé či hľadané osoby.

Pixabay

Z týchto ôsmich ľudí však bol reálne políciou hľadaný iba jeden človek, z čoho vyplýva, že systém zatiaľ vykazuje až 86 % mieru chybovosti. Mnohé organizácie bojujúce za ochranu osobných údajov navyše tvrdia, že systém zasahuje do súkromia všetkých ľudí, ktorí sú týmito kamerami skenovaní.

Londýnska polícia sa však bráni, že oblasť, v ktorej je systém na rozpoznávanie tvárí nasadený, je zreteľne označená. Cieľo nemá byť zásah do súkromia obyvateľov Londýna, ale predovšetkým má pomôcť k zvýšeniu bezpečnosti v meste.

Proti systému na rozpoznávanie tvárí najviac bojuje britská nezisková organizácia Big Brother Watch, ktorá naráža na to, že niekoľko ľudí sa muselo legitimovať miestnej polícii len preto, že ich systém označil ako hľadané či nebezpečné osoby, informuje ProlificLondon. To je podľa nich veľký zásah do súkromia občanov a miestna polícia tak porušuje základné ľudské práva a slobody.

Polícia plánuje rozmiestnenie kamier s touto technológiou aj na ďalšie rušné miesta v Londýne. Či však podniknú nejaké kroky k zníženiu vysokej chybovosti systému, alebo budú každú označenú osobu legitimovať, zatiaľ vedenie miestnej polície neobjasnilo.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú