Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nie je žiadnou novinkou, že produkty veľkých značiek sú veľmi žiadané. Či už je to oblečenie, topánky alebo smartfóny. To však dáva priestor rôznym podvodníkom, ktorí vytvárajú falošné napodobeniny týchto produktov, ktoré sú často na nerozoznanie od originálu. 

Vidieť to môžme hlavne na rôznych bazároch, kde sú zväčša vlajkové lode popredných výrobcov za podozrivo nízke ceny. Pri niektorých je síce jasne uvedené, že sa nejedná o originál, pri iných je to však zámerne skryté s cieľom zarobiť na nevedomosti kupujúceho. Na prvý pohľad pritom tieto zariadenia pôsobia ako originál, no pri detailnejšom pohľade, hlavne na špecifikácie, je vidieť výrazný rozdiel.

Takmer miliónová škoda

Ako informoval portál PhoneArena, na problém s falošnými zariadeniami doplatila aj spoločnosť Apple, ktorá je známa tým, že pri výraznejších záručných opravách vymieňa automaticky kus za kus. To využili dvaja čínski študenti z amerického Oregonu, ktorí od roku 2017 pripravili spoločnosť Apple o 895 800 dolárov.

To všetko vďaka hromadným záručným opravám, pri ktorých bolo takto vymenených 1493 smartfónov, čo je polovica z množstva, ktoré mali celkovo odoslať na opravu. Zásielky smartfón prichádzali z Číny, kde ich následne po ‚‚oprave’’ znova odoslali. Takýto falzifikát iPhonu sa pritom v Číne predáva za približne 30 eur.

Či na podvod prišla samotná spoločnosť, alebo colné úrady, zatiaľ nie je jasné, no proti dvom čínskym študentom už bolo vznesené obvinenie a boli im zrušené študentské víza v USA. Právnik jedného z nich však tvrdí, že jeho klient nemal vedomosť o tom, že sa jedná o falzifikáty a myslel si, že odosiela na reklamáciu originálne kúsky. Ako celý prípad nakoniec dopadne, nie je jasné, no s určitosťou sa dá povedať, že dané telefóny sa už zrejme nikdy nevrátia späť, nakoľko sú už dávno medzi zákazníkmi po celej Číne a možno aj po celom svete.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú