Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aliancia, ktorá zodpovedá za správu certifikácií Wi-Fi, schválila nový protokol a začína tak postupná zmena vo Wi-Fi štandarde. Novinka prináša najmä zlepšenia v oblasti zabezpečenia a súkromia.

Dnešným dňom začína zmena vo Wi-Fi štandarde, keď súčasný protokol s označením WPA2 bude postupne nahradený novou certifikáciou WPA3. O téme informuje portál The Verge. Zmena však zďaleka nebude okamžitá. Potrvá to roky než nový štandard nahradí ten predchádzajúci, ktorý je v praxi od roku 2004.

Pokiaľ chceš aj v domácnosti prejsť na nový certifikát budeš musieť nájsť zariadenia, ktoré ho podporujú. Ich príchod na trh sa však vo väčšom množstve očakáva až v závere budúceho roku, a to spolu s predstavením ďalšej generácie Wi-Fi 802.11ax.

Druhou možnosťou je aktualizácia súčasného vybavenia. Situácia s aktualizáciami je však na tomto trhu zložitá a pri niektorých produktoch nebude ani možná. Dobrou správou je, že štandard WPA3 je spätne kompatibilný so zariadeniami podporujúcimi WPA2. Samozrejme, kompletné zabezpečenie komunikácie bude možné len pri obojstrannej podpore nového protokolu.

Výrazne bezpečnejšie surfovanie

Čo sa týka noviniek vo WPA3, tak tie sú najmä z oblasti bezpečnosti a súkromia. Pre útočníkov bude oveľa ťažšie odpočúvať komunikáciu či získať súkromné dáta. Výrazne limitovaná je možnosť zneužitia útoku tvrdou silou, keď hacker opakovane skúša uhádnuť heslo siete. Slabinou bola najmä možnosť útoku offline bez nutnosti pripojenia k rovnakej sieti. Takéto zneužitie už nebude možné.

Nie je to tak dávno, čo bola odhalená masívna zraniteľnosť zariadení s protokolom WPA2. Slabina s označením KRACK postihovala prakticky každé pripojené zariadenie a bližšie sme o nej písali v predchádzajúcom článku. WPA3 aj túto hrozbu eliminuje. Ďalej prináša aj vylepšené zabezpečenie starších dát, ktoré by mohli byť ohrozené po preniknutí do siete a jej odpočúvaní. Ani v takom prípade nebude útočník schopný prečítať údaje, ktoré sieťou pretiekli pred úspešným prevedením útoku.

Zlepší sa aj zabezpečenie zariadení Internetu veci (IoT) cez funkciou Easy Connect. Tá umožní jednoduchšie pripojenie najmä smart produktov, ktoré majú obmedzené možnosti vstupných mechanizmov, napríklad nemajú displeje alebo tlačidlá. Zabezpečené pripojenie v takom prípade môže používateľ spustiť naskenovaním QR kódov na routeri a danom IoT zariadení. Pôjde však len o dobrovoľnú funkciu a vyžadovať sa tak bude opäť spolupráca viacerých výrobcov naprieč trhom.

V oblasti implementácie WPA3 už ohlásili podporu viacerí významní hráči, medzi inými aj Qualcomm, takže dúfajme, že príchod nového bezpečnejšieho štandardu bude plynulý a čo najrýchlejší.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú