Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Pokrok v technológiách častokrát nájde uplatnenie aj v zdravotníctve. Technológie pomáhajú lekárom určovať správne diagnózy a lepšie vyšetriť pacienta. Rovnako aj pacientovi častokrát výrazne zlepšujú jeho fungovanie v bežnom živote.

Ako sa zvyšuje kvalita života, ävyššieho veku sa ľudia dožívajú. To zároveň spôsobuje, že populácia pomaly, ale isto starne. Vysoký vek sa podpisuje aj pod mnohé choroby, pričom medzi najviac rozšírené patria choroby týkajúce sa problémami s pamäťou. Vďaka úspechu najnovšieho výskumu týmto pacientom svitá na lepšie časy.

Výsledky predčili očakávania

Výskumu sa venoval profesor Dong Song z Univerzity v Južnej Kalifornii na vzorke 20. dobrovoľníkov. Výsledky testovania ho však prekvapili, nakoľko v prípade krátkodobej pamäte nastalo zlepšenie v priemere o 25 äa v dlhodobej o 15 %. Aj keď si možno povieš, že tieto čísla nie sú príliš veľké, pre ľudí trpiacich napríklad Alzheimerovou chorobou či demenciou je to šanca na lepší život.

mozgový implantat na zlepšenie pamäte
Zobraziť celú galériu (3)
Les Grandes Gueules‏ / Twitter

Ročne sa na liečbu a starostlivosť o týchto ľudí minú miliardy dolárov. Tento implantát by tak nielen zlepšil život týchto ľudí, ale ušetril krajinám aj množstvo finančných prostriedkov, ktoré by mohli byť použité na iných miestach. Kým sa však tak stane, bude musieť implantát prejsť viacerými testami a schvaľovacím procesom, ktorý je v takýchto prípadoch veľmi zdĺhavý.

Alzheimerova choroba je závažným problémom, ktorá postihuje predovšetkým ľudí starších ako 65 rokov. Ako bolo spomenuté, trendom vo svete je starnutie populácie. Len v USA sa odhaduje, že v roku 2030 bude až 20 % ľudí starších ako 65 rokov. Vznik tejto choroby nie je pritom ojedinelý a stúpajúcim vekom stúpa aj pravdepodobnosť, že sa reálne objaví. Táto situácia trápi aj najbohatšieho človeka na Zemi, Billa Gatesa, ktorý sa rozhodol investovať 100 miliónov dolárov na podporu výskumu tejto choroby.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú