Robotický pes Spot je jedným z kľúčových produktov spoločnosti Boston Dynamics. Okrem vedeckého, vojenského a komerčného využitia si po novom našiel postavenie aj v každodennom živote.

Ako sme prednedávnom informovali, šikovní inžinieri dokázali naprogramovať kompletnú flotilu robotov k tomu, aby synchronizovane tancovali. Využitie pre Spota našla aj Alza, ktorá ho vo svojich farbách zamestnala ako pomocníka showroomu.

The Verge ale upozorňuje na ďalšiu vymoženosť, ktorú sa podarilo YouTuberovi Michaelovi Reevesovi psa „naučiť“. Ako prezentuje vo svojom videu, prepísaním kódu sa mu podarilo naprogramovať robota k tomu, aby na zemi našiel pohár a nalial do neho tekutinu, v jeho prípade pivo.

Celý proces tak vyzerá, že Spot tekutinu vylučuje a ako upozorňuje samotný Reeves, funguje to na zhruba 35 %. Robot totiž potrebuje vyrátať vzdialenosť, v akej sa pohár nachádza a následne do neho namieriť. To pri neustálom otáčaní a dvíhaní nôh pôsobí prinajmenšom komicky a často končí neúspechom

V každom prípade ide ale o nekonvenčné využitie robota, ktorý sa predáva za zhruba 75 tisíc dolárov. Spot sa pritom využíva aj na tak dôležité úlohy, ako napríklad prehľadávanie radiáciou zamorených oblastí v Černobyle.

Zdroje: The Verge, YouTube

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú