Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Čínska misia Chang’e-4 začala v januári 2019, kedy na odvrátenej strane Mesiaca pristál rover Yutu 2. Zároveň bol na obežnú dráhu Mesiaca vyslaný rádioteleskop, ktorý mal zabezpečiť komunikáciu medzi Zemou a prístrojmi na Mesiacmi. Takmer po roku obiehania nastal konečne ten čas, kedy sa celý proces môže začať – píše Science Alert.

Nakoľko nevieme poslať priamo signál na odvrátenú stranu Mesiaca, musel byť využitý špeciálny satelit Queqiao, ktorý si môžme predstaviť ako obrovské zrkadlo, ktoré odráža signál na miesto, kde ho my nedokážeme dostať. Vďaka tomu môžme vyslať na odvrátenú stranu Mesiaca zariadenia, ktoré nám ju pomôžu pochopiť a zároveň s nimi dokážeme komunikovať. 

Lunar Exploration and Space Engineering Center

Satelit Queqiao vznikol v rámci spolupráce čínskej vesmírnej agentúry a holandského observatória. Vyvrcholením rokov práce má byť nasadenie výkonných antén, ktoré majú vysokú citlivosť. V súčasnosti dokážu spracovať signály staré 13 miliárd rokov, pričom pri ich plnom roztiahnutí a výkone budú môcť zachytiť signály vzniknuté bezprostredne po Veľkom tresku. Vďaka tomu budú môcť vedci ešte lepšie pochopiť vznik a fungovanie vesmíru.

Zdroj: Science Alert

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú