Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

S nástupom piatej generácie mobilnej siete sa mnohí operátori rozhodli ustúpiť moderným technológiám, a preto postupne vypínajú staršiu generáciu 3G sietí. V susednom Česku tak už koncom marca tohto roka spravil Vodafone a čoskoro sa k nemu pridá ďalší operátor. Český T-Mobile informuje svojich zákazníkov o prechode na 5G a vypínaní 3G siete, ktorú definitívne odpojí na jeseň, informuje Lupa.cz.

Aktualizované o 17:00: Článok bol doplnený o vyjadrenie slovenského Telekomu k vypnutiu 3G siete u nás.

Staršiu generáciu 3G siete tak definitívne vypínajú všetci tamojší mobilní operátori. Okrem Vodafone má v pláne túto sieť postupne vypnúť aj české O2, ktoré tak spraví do konca novembra. Podobne tak vypne 3G aj T-Mobile, ktorý o tom informuje zákazníkov aj na oficiálnom webe.

Klientom vo svojej kampani poskytuje všetky potrebné informácie spojené s koncom 3G siete a prechodom na modernejšiu 5G sieť, pričom im radí, ako si tiež skontrolovať podporu sietí vo svojom smartfóne. Presný termín definitívneho vypnutia 3G stanovil T-Mobile v Česku na koniec novembra.

Na tému vypínania 3G siete na Slovensku sme sa opýtali Telekomu, ktorý vo vyjadrení pre FonTech.sk uviedol nasledovné:

“Životný cyklus 3G siete v Telekome sa určite dostal do finálnej fázy, hoci termín vypnutia zatiaľ nebol určený. Keď bude stanovený, určite ho zákazníkom vopred oznámime, aby sa mohli pripraviť na prípadnú výmenu zariadení a SIM kariet.

V prevádzke vidíme, že jej podiel v 3G sieti klesá každý mesiac. Pri dátovej prevádzke vidíme, že podiel klesol nadobro pod 5 percent v posledných 12 mesiacoch a naďalej sa zmenšuje. Časť zákazníkov ešte v 3G využíva hovory a SMS, pokiaľ ešte nemajú aktivované VoLTE,” informoval našu redakciu hovorca Telekomu Michal Korec.

Zdroj: Lupa.cz, T-Mobile

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú