Znížiť dopravnú záťaž a rozšíriť možnosti ekologickej, ľahko dostupnej dopravy je ambíciou novej služby zdieľaných bicyklov, ktorú budú môcť využiť obyvatelia a návštevníci hlavného mesta. Systém v pondelok oficiálne spustili prevádzkovatelia v prítomnosti národného cyklokoordinátora Petra Klučku a zástupcov bratislavského magistrátu.

„V prvej fáze si záujemcovia budú môcť požičať bicykle v širšom centre vrátane časti Ružinova, Petržalky, Karlovej Vsi, ale aj miest pri železničných staniciach. Chceme osloviť nielen Bratislavčanov, ale aj tých, ktorí prichádzajú za prácou zo širšieho zázemia metropoly a využívajú prímestskú dopravu,“ uviedol o prítomnosti ružových bicyklov v Bratislave jeden z koordinátorov projektu Jan Bureš.

„Už teraz máme k dispozícii približne 100 bicyklov, do konca budúceho týždňa očakávame navýšenie ich počtu na približne 300,“ dodal. Systém, ktorý benefituje z existujúcich skúseností z českých miest, bude fungovať prostredníctvom mobilnej aplikácie. Prevádzkovatelia takisto deklarujú záujem nespôsobovať problémy na verejných priestoroch pri odkladaní bicyklov.

„Bude ich možné odstaviť len v rámci vybudovaných cyklostojanov. Povinnosťou používateľa bude fotografiou mobilom zdokumentovať vrátenie bicykla do stojanu. Ak sa tak nestane, prevádzkovateľ ho bude kontaktovať a vyzývať k náprave,“ dodal Martin Žarnovický, hovorca spoločnosti Rekola, ktorá nový systém v Bratislave zavádza.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú