Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

USA obmedzili fungovanie najväčšieho výrobcu smartfónov a teraz zasiahnu aj proti najväčšiemu výrobcovi čipov, spoločnosti SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), informoval Reuters. Agentúra sa odvoláva na základe listu amerického ministerstva obchodu.

Amerika uvalí ďalšie sankcie kvôli obavám z napojenia na armádu a toho, že produkty firmy môžu byť použité na vojenské účely. Čínska spoločnosť ale obvinenia poprela a negovala aj tvrdenia o spojení s armádnymi zložkami. Taktiež doteraz nezaznamenala žiadne upozornenie o sankciách zo strany USA, čiže opäť je v celej situácii veľa nejaností a hlavne zmätok.

Pentagon už začiatkom mesiaca zvažoval kroky voči SMIC a spolu s ďalšími vládnymi agentúrami pracoval na tom, či USA zaradia giganta na čiernu listinu. Aktuálne sa SMIC na tomto zozname nenachádza, teda spoločnosti obchodujúce s touto firmou nateraz nepotrebujú žiadnu licenciu od vlády. Situácia je však nejasná a nie je známe, kedy plánuje Trumpova administratíva na SMIC oficiálne uvaliť sankcie.

V prípade zavedenia sankcií a obmedzení bude mať gigant podobné problémy ako Huawei a nebude môcť vyrábať pomocou amerických technológií, na ktorých je závislý. Dodávky komponentov pre Huawei pritom tvorili až 1/5 predajov komponentov pre SMIC, informuje The New York Times.

Zdroj: Reutes, The New York Times

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú