V článku sú materiály TASR.

Aktualizované: Šéf Bieleho domu  v utorkovom komentári pre noviny The New York Times uviedol, že USA nakoniec vysokoúčinný raketový systém MLRS Ukrajine nedodajú. Joe Biden totiž uviedol, že USA Ukrajinu nepodporujú v tom, aby na Rusov útočila mimo svojho územia.

Stanica CNN totiž minulý týždeň s odvolaním sa na viacerých nemenovaných predstaviteľov uviedla, že USA zvažujú dodať Ukrajine v rámci nového balíka vojenskej pomoci moderný delostrelecký salvový raketový systém (MLRS), ktorý Kyjev požadoval. Biden však v pondelok potvrdil, že USA neplánujú poslať Ukrajine raketové systémy, ktoré by dokázali zasiahnuť ruské územie.

Superzbraň nie, podpora menšími áno

Agentúra AP už predtým avizovala, že Bidenova administratíva plánuje ohlásiť aspoň menšiu dodávku raketových systémov stredného doletu určenú ukrajinským silám. Má ísť o kompromis medzi pomocou ukrajinským jednotkám a zároveň zabránením eskalácie konfliktu tým, že Kyjevu nedodajú zbrane, s ktorými by bolo možné zasiahnuť ciele na území Ruska.

CNN teraz s odvolaním sa na vysokopostavených predstaviteľov Bidenovej administratívy informuje, že USA Ukrajine v rámci 11. balíčka bezpečnostnej pomoci namiesto MLRS pošlú mobilné salvové raketomety HIMARS vybavené muníciou, ktorá umožní odpáliť rakety do vzdialenosti približne 80 kilometrov. Najnovší balík vojenskej pomoci má byť oficiálne predstavený v stredu. Jeho súčasťou majú byť okrem iného protitankové strely Javelin, protipancierové zbrane, delostrelecké náboje, vrtuľníky, taktické vozidlá a náhradné diely.

„Rýchlo sme pristúpili k tomu, aby sme Ukrajine poslali značné množstvo zbraní a munície, aby mohla bojovať na bojisku a byť v čo najsilnejšej pozícii pri rokovacom stole,“ uviedol Biden v príspevku. Poznamenal tiež, že cieľom USA je „demokratická, nezávislá, suverénna a prosperujúca Ukrajina“, ktorá sa dokáže brániť proti ďalšej agresii, cituje ho stanice CNN.

Biden zdôraznil, že Washington nechce vojnu medzi NATO a Ruskom. „Pokiaľ nebudú napadnuté Spojené štáty alebo naši spojenci, nebudeme sa priamo angažovať v tomto konflikte – či už vyslaním amerických jednotiek do bojov na Ukrajinu alebo útokmi na ruské sily,“ povedal.

Pôvodný článok 27. mája 2022: Spojené štáty zvažujú, že Ukrajine dodajú moderný delostrelecký salvový raketový systém (MLRS), ktorý Kyjev žiada. Má ísť o súčasť nového balíka vojenskej pomoci, ktorý by Washington mohol ohlásiť budúci týždeň. Na základe informácií zo stanice CNN s odvolaním sa na viacerých predstaviteľov o tom informuje TASR.

Boja sa útoku na Rusko

Uvedené systémy vyrobené v USA dokážu vystreliť rakety do vzdialenosti stoviek kilometrov, čo je omnoho ďalej než sú schopné zbrane, ktoré majú ukrajinské sily aktuálne k dispozícii. Kyjev z tohto dôvodu tvrdí, že by mohli zmeniť priebeh vojny voči Rusku.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena je však v tejto záležitosti opatrná, nakoľko existujú obavy, že by Ukrajina spomenuté salvové raketomety mohla použiť na útoku na ruské územie, píše agentúra DPA. Z toho vyvstáva otázka, či by to malo za následok odvetné opatrenia Moskvy.

Cpl Jamie Peters RLC/US Army

O dodanie systémov MLRS v posledných týždňoch žiadali viacerí vysokopostavení ukrajinskí činitelia vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského či ministra zahraničných vecí Ukrajiny Dmytra Kulebu.

Výzbroj z celého sveta

Ukrajina tiež požiadala USA o mobilné salvové raketomety HIMARS, ktoré dokážu vystreliť množstvo z rovnakého typu munície ako raketomety MLRS. Množstvo pomoci Ukrajina zo zahraničia už dostala a okrem partizánskych „zbraní“, ako sú elektrické bicykle a drony, sa jej do rúk dostalo aj ťažké delostrelectvo z USA, množstvo protitankových striel či dokonca Starlink, ktorý pomáha civilistom a armáde zároveň.

Ukrajina už zrejme podnikla na území Ruskej federácie viacero cezhraničných útokov. Ako píše CNN, ukrajinskí predstavitelia ich nepotvrdili ani nevyvrátili. Moskva varovala, že akékoľvek ohrozenie Ruska bude znamenať eskaláciu konfliktu a západným krajinám odkázala, že vyzbrojovaním Ukrajiny zo seba robia legitímne ciele útoku vo vojne.

US Army

Vlastné systémy MLRS má aj Rusko, pričom najznámejší je MLRS Grad. Ten v bojoch používajú obe strany, pričom Rusko ním niekoľkokrát útočilo na civilné objekty. Jedná sa o modernú obdobu raketového systému Kaťuša.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú