V máji 2020 sa objavili prvé správy o reálnom natáčaní vesmírneho filmu, kde si má hlavnú rolu zahrať známy Tom Cruise. Pomocnú ruku má podať aj SpaceX a NASA. Túto novinku si však všimli aj v ruskej vesmírnej agentúre Roskosmos, kde sa rozhodli, že filmárov zo zámoria predbehnú. Prvý film natočený v skutočnom vesmíre tak nemá byť z hollywoodskej produkcie, ale z Ruska.

Doplnené 14. mája 2021:

Ruská vesmírna agenútra Roskosmos na svojom webe informovala o výbere posádky, ktorá sa zúčastní natáčania prvého filmu vo vesmíre. Podľa výsledkov zdravotnej prehliadky boli vybrané dve posádky. Do primárnej bola zaradená ruská divadelná herečka Julia Peresildová a filmový režisér a scenárista Klim Šipenko. Ako členov záložnej posádky vybrali herečku Alenu Mordovinu a Alexeja Dudina.

Všetci vybraní členovia hlavnej i záložnej posádky začnú so špeciálnym tréningom už od 1. júna, pričom absolvujú aj testy v centrifúge a ďalšie skúšky podobne ako astronauti. Celý priebeh testov bude vysielať ruská televízia Channel One. Po ukončení tréningu má posádka letieť natáčať na ISS, pričom štart letu v Sojuze MS-19 je naplánovaný na 5. októbra tohto roka.

Pôvodný článok zo septembra 2020:

Tieto informácie priniesla vesmírna agentúra Roskosmos vo svojej tlačovej správe, v ktorej zároveň uviedla, že pomocou tohto titulu chce spopularizovať ruský vesmírny program a vyzdvihnúť povolanie astronauta. S týmto odvážnym plánom sa tak môže stať Rusko prvou krajinou, ktorá natočí film v skutočnom vesmíre.

Snímka má zachytávať let na ISS v roku 2021, kde poletí posádka v ruskom Sojuze. Natáčanie filmu si má zobrať na starosť štúdio Yellow, Black and White, no protagonistu agentúra zatiaľ ešte nevybrala. Film z pracovným názvom Vyzov (Výzva) tak bude zachytávať skutočnú cestu astronauta na Medzinárodnú vesmírnu stanicu.

Zdroj: Futurism, Roskosmos

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú