V roku 2021 chce štát nakupovať všetky počítače, monitory a dopravné prostriedky cestnej dopravy formou zeleného verejného obstarávania. Vyplýva to z informatívneho materiálu Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR), ktorý na dnešnom rokovaní vzala vláda na vedomie.

Znamená to, že štát by mal pri nákupe počítačov a vozidiel pre cestnú dopravu prioritne prihliadať na to, aký vplyv bude mať ich používanie na životné prostredie. Štátne orgány pritom budú pri nákupe zohľadňovať aj vplyv výroby daných produktov na životné prostredie či poškodzovanie životného prostredia, ktoré by výrobky mohli spôsobiť po skončení ich životnosti a následnom vyradení.

V roku 2020 boli do skupiny produktov, ktoré chce štát obstarávať výlučne formou zeleného obstarávania, zaradené čistiace prostriedky a upratovacie služby. Slovensko v zelenom verejnom obstarávaní výrazne zaostáva za svojimi cieľmi, za čo je dlhodobo kritizované aj zo strany Európskej komisie. V rokoch 2016 až 2020 chcela krajina dosiahnuť 50-percentný podiel zeleného obstarávania na celkových verejných obstarávaniach štátu.

Do roku 2030 si stanovila za cieľ dokonca 70-percentý podiel. V roku 2018 však na Slovensku tvorilo zelené obstarávanie 7,58-percentný podiel na celkovom obstarávaní. Ekologicky tak bola obstarávaná približne každá dvanásta zákazka štátu. V roku 2019 sa podiel zeleného obstarávania ešte výrazne zhoršil. Ekologickou formou totiž bolo obstaraných iba 0,31 percenta všetkých zákaziek štátu.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú