Ceny benzínov a nafty v minulom týždni klesli o viac ako tri percentá, pričom cena najpoužívanejšieho 95-oktánového benzínu sa znížila na 1,670 eura za liter a cena nafty na 1,804 eura za liter. Tento trend by mal pokračovať aj v nasledujúcom týždni najmä pre relatívne nízke ceny ropy a pokles cien na komoditnej burze v Rotterdame, zhodli sa analytici.

Nateraz očakávame, že vzhľadom na vývoj na ropnom trhu by mohlo dôjsť opäť k zlacneniu pohonných látok, a to hlavne v tom prípade, ak sa ceny ropy budú ďalej držať pod 90–dolárovou hladinou,“ uviedla pre TASR analytička 365 bank Jana Glasová.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v januári sa v piatok (25.11.) ráno predával po 78,25 USD (75,15 eura) a januárový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa predával po 85,41 USD za barel. Oba referenčné druhy ropy smerujú k tretiemu týždennému oslabeniu po sebe, keď od začiatku týždňa stratili okolo 2 %.

Aktuálnou príčinou poklesu cien ropy sú podľa hlavného ekonóma Trinity bank Lukáša Kovandu úvahy EÚ o zastropovaní cien ruskej ropy na úrovni 65 – 75 dolárov za barel, čo je výrazne viac ako boli pôvodné očakávania. Strop má byť uplatňovaný prostredníctvom západných poisťovacích spoločností. Tým by malo byť zakázané poistiť tanker s ruskou ropou, pokiaľ bude jej predajná cena vyššia. „Čím je vyššia úroveň stropu, tým nižší tlak vyvoláva na rast cien ropy, pretože ruská odveta v podobe obmedzení dodávok by mala väčší vplyv pri nižšom strope,“ vysvetlil Kovanda.

Ruská ropa Ural sa už v súčasnosti obchoduje práve za ceny okolo úrovne stropu, ako ju navrhuje EÚ. Od začiatku novembra barel ropy Brent zlacnel takmer o desať dolárov, čo vytvára ďalší tlak na pokles ceny Uralu. Ten sa predáva v zľave približne 20 dolárov na barel oproti Brentu. V súčasnosti sa tak podľa Kovandu predáva pravdepodobne mierne pod úrovňou stropu navrhnutého EÚ.

Pod zlacňovanie ropy sa podľa Glasovej podpisujú aj obavy trhu, že sa v Číne začalo výraznejšie šíriť ochorenie COVID-19 a tamojšia vláda opäť zavádza protipandemické opatrenia a lockdowny. „Trhy sa teda obávajú poklesu dopytu po rope, keďže Čína je jej najväčším dovozcom,“ uviedla analytička. Cena ropy je dlhodobo tlačená nadol aj obavami z recesie globálnej ekonomiky, ktorá by viedla aj k poklesu dopytu po nej.

Vývoj cien v ďalších týždňoch sa však nedá jednoznačne odhadnúť. „Vývoj na ropnom trhu bude závisieť hlavne od toho, ako budú trhy ďalej vnímať obavy z recesie globálneho hospodárstva, vývoj dopytu, lockdowny v Číne a začiatok zimnej vykurovacej sezóny. Neskôr, s príchodom vianočných sviatkov, ale môže rásť dopyt po pohonných látkach, keďže ľudia budú viac cestovať, čo môže opäť zatlačiť na rast cien,“ dodala Glasová.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú