Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pristúpil k plneniu desiatich okamžitých opatrení, ktorými chce znížiť energetickú náročnosť úradu a svojich organizácií s cieľom ušetriť 15 percent nákladov na energie.

Ako konštatoval riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý, patrí k nim zníženie teploty vykurovania o jeden až dva stupne, skrátenie času kúrenia naplno a predĺženie času temperovania, rovnako vypnutie vonkajšieho nočného osvetlenia budovy úradu, zníženie počtu hodín, počas ktorých sa na úrade svieti, ako aj vypínanie počítačov namiesto stand-by režimu, tlačiarní a prístrojov na ohrev a chladenie vody mimo pracovného času a cez víkendy. Ušetriť náklady na energie má aj modernizácia osvetlenia a výmena žiaroviek za úsporné a inštalácia pohybových senzorov na vybraných miestach, kde sa často svieti, ale pohyb ľudí nie je tak frekventovaný.

Dlhodobé riešenia kraja, ktoré majú viesť k výraznejším úsporám energie, sú v rôznom stupni rozpracovania. „Ide o zvýšenie energetickej sebestačnosti inštalovaním fotovoltických a fototermických panelov na strechách objektov vo vlastníctve kraja. Pripravujeme tiež projekt Energetický manažment BBSK a chceme zmeniť palivovú základňu, kde sa od našich kotolní budeme prikláňať skôr k napájaniu na centrálne zdroje tepla,“ reagoval Hollý.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú