Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Podľa fínskeho portálu Yle odhaľujú snímky NASA spaľovanie ruského plynu nedodaného do Európy na hraniciach s Fínskom.

K spaľovaniu má dochádzať v kompresorovej stanici a plamene odhalil požiarny monitorovací systém vesmírnej agentúry, pričom dôvod takéhoto konania zatiaľ nie je istý.

Podľa snímok dochádza k spaľovaniu v tom istom mieste každý deň už od 17. júna – jedným z dôvodov by mohli byť problémy Ruska s uskladňovaním plynu, ktorý nedokáže dodať do krajín, ktoré ho predtým odoberali.

Plynovody sú totiž komplexné zariadenia a s prebytočným plynom je nutné niečo robiť. Nie je možné ho len tak vypustiť do ovzdušia, keďže sa jedná o oveľa horší skleníkový plyn ako oxid uhličitý a jeho spaľovanie zaisťuje, že narobí v atmosfére menšie škody.

TASR/Milan Kapusta

Vypúšťať do ovzdušia obrovské množstvo plynu je navyše vysoké riziko, keďže môže dôjsť k vytvoreniu zmesi, ktorá je schopná ničivej detonácie. Pri kontrolovanom spaľovaní je tak eliminovaný aj tento problém.

Tento proces ale dokazuje, že sankcie fungujú a Rusko nemôže z vyťaženého plynu získať potrebné miliardy, vysvetľuje Babel.ua. Miesto toho je nútené túto vzácnu komoditu jednoducho spáliť, aby nepoškodilo celý plynovod.

Problém má ale aj Európa, ktorá sa pripravuje na tuhú zimu bez dostatočných dodávok plynu a zavádza opatrenia, ktoré majú ušetriť na vykurovaciu sezónu čo najväčšie množstvo plynu pre domácnosti a priemysel, keďže sa tieto odvetvia bez plynu nezaobídu. K obmedzeniam dochádza najmä pre verejné priestory.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú