Ruské sily pred útekom zničili kľúčovú infraštruktúru v meste Cherson na juhu Ukrajiny, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rusi „majú všade rovnaký cieľ: čo najviac ponížiť ľudí. Ale my všetko obnovíme, verte mi,“ uviedol Zelenskyj v sobotnom videopríhovore. „Pred útekom z Chersonu okupanti zničili všetku kritickú infraštruktúru: komunikácie, vodu, teplo, elektrinu,“ priblížil.

Úrady sa v rámci úsilia o stabilizáciu regiónu museli podľa slov Zelenského vysporiadať s takmer 2 000 mínami, nástražnými drôtmi a nevybuchnutými delostreleckými granátmi, ktoré tam zanechali odchádzajúci Rusi.

Zelenskyj opísal bitky v Doneckej oblasti na východe krajiny ako pekelné, keďže promoskovské sily tam zvádzajú oveľa tvrdší boj po tom, čo Rusko v piatok ustúpilo z jediného regionálneho hlavného mesta, ktoré dobylo od začiatku vojny vo februári.

Tam je to jednoducho peklo – každý deň sa tam odohrávajú mimoriadne tvrdé bitky. Naše jednotky sa však bránia statočne – odolávajú hroznému tlaku útočníkov a držia naše obranné línie,“ povedal.

Úspech Ukrajiny v Chersonskej oblasti, kde ukrajinská armáda ovláda už viac ako 60 lokalít, ako aj na iných miestach, čiastočne ťažil z odporu v Doneckej oblasti, a to aj napriek opakovaným ruským útokom, dodal Zelenskyj.

Instagram ukrajinského generála napadli hackeri

Proruskí hackeri začiatkom mesiaca napadli účet hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného na platforme Instagram, informovali sme o tom v samostatnej správe. Podľa britskej stanice BBC to potvrdila Zalužného konzultantka pre strategickú komunikáciu Ľudmyla Dolhonovská.

Zalužnyj tam zvyčajne zverejňoval fotografie zo svojho súkromia, no po útoku sa tam objavila fotografia s nápisom, že hackeri zo samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) údajne prenikli do programu velenia a riadenia DELTA, ktorý používajú ukrajinské ozbrojené sily.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú