Riziko katastrofy v Záporožskej jadrovej elektrárni v meste Enerhodar, ktorú okupujú ruské ozbrojené sily, sa každým dňom zvyšuje. V nedeľu to uviedol starosta Enerhodaru Dmytro Orlov, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

„To, čo sa tam deje, je vyslovene jadrový terorizmus a môže sa kedykoľvek nepredvídateľne skončiť. Riziká sa zvyšujú každým dňom,“ povedal Orlov. Záporožská atómová elektráreň je najväčšou elektrárňou svojho druhu v Európe. Ruské invázne sily ju obsadili ešte v marci. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z ostreľovania tejto elektrárne, ktoré v uplynulých dňoch poškodilo niektoré jej objekty a musel byť vypnutý jeden z reaktorov.

„Situácia je nebezpečná a najväčšie obavy vyvoláva skutočnosť, že neexistuje proces deeskalácie,“ dodal Orlov. Ukrajina obvinila Rusko, že v komplexe elektrárne umiestňuje svojich vojakov a zbrane, podniká útoky a využíva ju ako štít pred opätovaním paľby. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu povedal, že Moskva využíva Záporožskú elektráreň na „extrémne cynické zastrašovanie ľudí“.

Ruský diplomat a stály predstaviteľ Ruska pre medzinárodné organizácie vo Viedni Michail Uľjanov v nedeľu vyzval Kyjev, aby poskytol bezpečnostné záruky a umožnil medzinárodným expertom navštíviť komplex jadrovej elektrárne v Enerhodare. Zároveň Ukrajinu požiadal, aby prestala s ostreľovaním tohto zariadenia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú