Vedci z Aston University priniesli prelomovú správu o novej potenciálnej liečbe rakoviny kostí, ktorá môže znamenať revolúciu v oblasti ortopedickej onkológie. Ich výskum sa zameriava na využitie bioaktívnych skiel s pridaným gáliom, ktoré majú schopnosť eliminovať rakovinové bunky a zároveň podporovať regeneráciu kostného tkaniva. O téme informoval portál InterestingEngineering.

Liečba s využitím bioaktívnych skiel

Bioaktívne sklá sú špeciálne materiály, ktoré sa dokážu spojiť s ľudskými tkanivami a posilniť tak kosti a zuby. V kombinácii s pridaným gáliom dokážu účinne ničiť rakovinové bunky bez toho, aby poškodili zdravé tkanivá. Výskumníci zistili, že táto technológia má potenciál zlepšiť nielen mieru prežitia pacientov s osteosarkómom, ale aj zlepšiť kvalitu ich života.

Laboratórne testy ukázali, že bioaktívne sklá s prídavkom gália mali 99 % úspešnosť pri eliminácii buniek osteosarkómu, čo je najbežnejšia forma rakoviny kostí. Na rozdiel od bežných chemoterapeutík, táto metóda nepoškodila zdravé bunky, čo môže znamenať menej vedľajších účinkov pre pacientov.

National Cancer Institute

Navyše, vedci pozorovali skoré štádiá tvorby nových kostí už po siedmich dňoch od aplikácie bioaktívnych skiel v simulovanej telesnej tekutine.

Vysoko účinné gálium

Kľúčovou zložkou tohto objavu je gálium, ktoré je toxické pre rakovinové bunky, ale bezpečné pre zdravé bunky. „Nenásytné“ rakovinové bunky absorbujú gálium vo väčšom množstve, čo vedie k ich zničeniu. Tento cielený prístup zvyšuje šance na elimináciu nádoru a minimalizuje riziko poškodenia okolitého zdravého tkaniva.

Vedúci výskumného tímu, profesor Richard Martin, zdôrazňuje, že táto liečba má potenciál stať sa súčasťou multimodálnej terapie rakoviny kostí. Jeho tím dúfa, že ich zistenia môžu viesť k efektívnejšej, lokalizovanej liečbe, ktorá by zároveň regenerovala poškodené kosti.

Budúcnosť liečby rakoviny kostí

Výskum profesora Martina a jeho tímu ešte nekončí. Ich ďalším krokom je testovanie účinkov bioaktívnych skiel na metastatické bunky v kostiach a vývoj minimálne invazívnej pasty, ktorá by sa mohla injekčne aplikovať priamo do postihnutých oblastí. Vedci dúfajú, že získajú ďalšie finančné prostriedky na rozšírenie výskumu a prechod k klinickým skúškam.

Objav bioaktívnych skiel s prídavkom gália predstavuje nádej pre pacientov s osteosarkómom, kde súčasné možnosti liečby často zlyhávajú. Ak sa potvrdí účinnosť tejto metódy v klinických skúškach, mohlo by ísť o významný krok vpred v boji proti rakovine kostí.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú