Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ako informuje TASR, generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v utorok odsúdil niekoľko týždňov trvajúcu okupáciu areálu jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Černobyľ ruskými jednotkami a označil ju za „veľmi, veľmi nebezpečnú“.

Mali ho v rukách viac ako mesiac

Ruské sily ovládali černobyľskú zónu – miesto najzávažnejšej jadrovej havárie v dejinách ľudstva – viac ako mesiac: od začiatku ruskej invázie na Ukrajine (24. februára) do konca marca, keď sa začali sťahovať z Kyjevskej oblasti, pripomína AFP.

„Situácia bola absolútne abnormálna a veľmi, veľmi nebezpečná,“ povedal novinárom Grossi – šéf úradu OSN pre jadrový dozor (MAAE) – počas návštevy tejto oblasti v deň výročia tragédie z roku 1986.

Ruské jednotky sa z Černobyľu údajne stiahli kvôli chorobám z ožiarenia, keďže kopali zákopy v rádioaktívnej zemine, v ktorej následne spávali a zároveň dýchali potenciálne rádioaktívny prach, ktorý v tejto oblasti dvíhal pohyb ťažkej armádnej techniky.

Ohrozená je ďalšia elektráreň

Pri príležitosti 36. výročia černobyľskej havárie vydala vyhlásenie aj Európska únia, ktorá v ňom varovala, že ruská invázia na Ukrajinu môže spôsobiť novú jadrovú katastrofu v Európe.
Ruskí vojaci sa totiž okrem areálu v Černobyle zmocnili aj jadrovej elektrárne Záporoží, ktorá je najväčšou v Európe, a doteraz ju ovládajú.

EÚ vyzvala Moskvu, aby vrátila kontrolu nad okupovanou jadrovou elektrárňou v Záporoží ukrajinským orgánom a zdržala sa akýchkoľvek akcií zameraných na jadrové zariadenia. Z Černobyľu údajne po ruskej okupácii zmizol aj rádioaktívny materiál, ktorý je možné zneužiť na výrobu špinavej bomby.

Tlačové agentúry v utorok informovali, že nad areálom tejto elektrárne v nízkej výške preleteli dve riadené strely. Následne sa z neďalekého mesta Záporožie ozvali výbuchy. Pri ostreľovaní mesta zahynula najmenej jedna osoba a ďalšia utrpela zranenia. Vznikli aj materiálne škody.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú