Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nielen na Slovensku je bežné, že ľudia si píšu PIN ku svojej platobnej karte na rôzne miesta. Nájdu sa aj takí, ktorí si lepia papierik s PIN-om priamo na kartu alebo si ukladajú štvormiestny kód do mobilu pod názvom PIN, čo prípadným zlodejom mimoriadne vyhovuje.

Pri platbe kartou v ktoromkoľvek kamennom obchode alebo reštaurácii prostredníctvom bežne rozšíreného POS terminálu by jej majiteľ nemal spúšťať svoju debetnú alebo kreditnú kartu z dohľadu. Čoraz viac Slovákov v dnešnej dobe kupuje darčeky, ale aj bežný spotrebný tovar na internete. Odporúča sa nakupovať len v overených e-shopoch.

Overiť si ich možno zadaním do bežne využívaného vyhľadávača a tam si pozrieť počet recenzií, ako aj hodnotenia e-shopu od užívateľov. Pokiaľ sa platí za objednaný tovar priamo na internetovej stránke (zadávate číslo karty, jej platnosť, držiteľa a CVC kód) je dobré skontrolovať si v prehliadači, či má stránka v adrese „https“ a či je tam aj ikonka s visiacim zámkom alebo kľúčom. Podvodníci nezriedka používajú aj tzv. phishing, kde sa snažia od ľudí vylákať citlivé údaje.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú