Aktualizované: Investori Twitteru žalujú podnikateľa Elona Muska aj samotnú firmu vlastniacu rovnomennú sociálnu sieť za ich postup pri realizácii jeho prevzatia spoločnosti. Šéf automobilky Tesla podľa žaloby niekoľkokrát porušil kalifornské korporátne zákony. Navrhovanú skupinovú žalobu podal tento týždeň v San Franciscu investor William Heresniak, ktorý uviedol, že koná „v mene seba a všetkých ostatných v podobnej situácii“, informuje spravodajský portál BBC.

Žaloba obviňuje Muska z „nesprávneho konania“, keďže jeho „nepravdivé vyhlásenia a manipulácia s trhom vytvorili ‚chaos‘ v centrále Twitteru v San Franciscu“. Uvádza tiež, že podnikateľ oneskorením oznámenia jeho veľkého podielu v Twitteri a plánom stať sa členom správnej rady mal finančný prospech. Niektoré jeho tweety tiež boli podľa žalobcov zavádzajúce. To zahŕňa aj príspevok z 13. mája, v ktorom Musk povedal, že prevzatie Twitteru je pozastavené pre pochybnosti o počte falošných účtov na sociálnej sieti, a podľa žaloby mal manipulovať trh.

Analytici špekulujú, že Musk môže hľadať spôsoby ako znížiť cenu kúpy Twitteru alebo od dohody odísť. Podnikateľ niekoľkokrát na Twitteri napísal, že ho znepokojuje počet falošných kont na platforme. Tiež naznačil, že sa môže usilovať o menšiu kúpnu cenu ako 44 miliárd dolárov, na ktorých sa v marci dohodol so správnou radou. Musk ponúkol prevzatie Twitteru pri cene 54,20 dolára za akciu, no akcie sú teraz o zhruba 27 percent nižšie.

Aktualizované 17. mája 2022: Šéf Tesly Elon Musk sa vyjadril, že realizácia jeho kúpy firmy Twitter prevádzkujúcej mikroblogovaciu sieť nemôže pokračovať, kým spoločnosť nepredloží verejný dôkaz, že falošných účtov v sieti je menej ako 5 percent.

Musk to vyhlásil v odpovedi inému používateľovi Twitteru v utorok ráno. Veľkú časť predošlého dňa Musk strávil zdĺhavou diskusiou s generálnym riaditeľom Twitteru Paragom Agrawalom, ktorý zverejnil sériu tweetov vysvetľujúcich snahu jeho firmy bojovať proti robotom simulujúcim ľudskú aktivitu. Agrawal zároveň objasňoval, ako jeho firma odhaduje, že menej ako 5 percent účtov na Twitteri je falošných.

5 % sa takmer nechce veriť

Musk v pondelok na technologickej konferencii v Miami odhadol, že najmenej 20 percent z 229 miliónov účtov na Twitteri tvoria počítačové programy rozosielajúce spam.

Vyjadrenia Elona Muska podporujú teórie analytikov, že americký miliardár buď chce od dohody o kúpe Twitteru odstúpiť alebo firmu získať za nižšiu cenu.

Musk 14. apríla ponúkol prevzatie Twitteru pri cene 54,20 dolára za akciu. Odvtedy akcie Twitteru klesli a teraz sú o viac ako 8 percent lacnejšie, keďže pondelkové obchodovanie uzavreli na úrovni 37,39 dolára za kus.

Pôvodný článok z 13. 5. 2022: Miliardár Elon Musk v piatok oznámil, že jeho plánovaná kúpa sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter za 44 miliárd dolárov je dočasne pozastavená. Ako dôvod uviedol to, že čaká na podrobnosti o spame a falošných účtoch na platforme. Nie je jasné, či by otázka falošných účtov mohla zmariť dohodu o prevzatí Twitteru.

Oznámenie šéfa spoločnosti Tesla je ďalším zvratom počas náznakov vnútorných nepokojov okolo jeho plánovaného odkúpenia Twitteru, vrátane toho, že druhá zmienená spoločnosť vo štvrtok vyhodila dvoch svojich popredných manažérov. Twitter tiež oznámil, že pozastavuje väčšinu náborov s výnimkou dôležitých obchodných úloh a že ustupuje od nepracovných nákladov, aby zaistil zodpovednosť a efektivitu.

Nie je jasné, či by otázka falošných účtov mohla zmariť dohodu o kúpe Twitteru. Akcie Twitteru aj Tesly sa prudko otočili opačným smerom, pričom akcie sociálnej siete klesli o 18 % a Tesla, ktorú Musk navrhol použiť na financovanie obchodu s Twitterom, vyskočila o 5 %.

Americký podnikateľ dokonca v utorok oznámil, že v prípade úspešného zavŕšenia dohody o kúpe sociálnej siete Twitter zruší zákaz, ktorý táto komunikačná platforma vlani uvalila na exprezidenta USA Donalda Trumpa. „Tento permanentný zákaz by som zrušil,“ povedal 50-ročný miliardár na konferencii, ktorú zorganizoval denník Financial Times. Musk pripomenul, že Twitter zatiaľ nevlastní, takže „toto nie je vec, ktorá sa určite stane“, píše tlačová agentúra AFP.

„Myslím si, že nebolo správne zakázať Donalda Trumpa. Bola to chyba, pretože to odradilo veľkú časť krajiny a v konečnom dôsledku to neviedlo k umlčaniu Donada Trumpa,“ vyhlásil Musk. Trumpove kontá na Twitteri, Facebooku a ďalších sociálnych sieťach boli zablokované po útoku jeho priaznivcov na sídlo Kongresu vo Washingtone, ku ktorému došlo 6. januára 2021. Kritici Trumpovivyčítajú, že k útoku podnecoval aj svojimi statusmi.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú