Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vesmír je nehostinné miesto plné radiácie a extrémnych teplôt, kde by živý organizmus nemal šancu prežiť. Pravý opak však teraz dokázali vedci z nemeckého leteckého strediska, ktorí vystavili baktérie vesmíru na vonkajšej časti stanice ISS, informoval Futurism. Pokus totiž dokázal, že extrémnym podmienkam v simulovanom prostredí Marsu môžu vo vesmíre odolať živé zemské organizmy aj viac ako jeden rok.

Nemecké letecké centrum začalo experiment s názvom BIOMEX, v ktorom astronauti na ISS vystavili vybrané druhy organizmov podmienkam ako na Marse. Práve táto planéta spomedzi všetkých v našom solárnom systéme vyzerá byť najvhodnejším kandidátom, na ktorom by sa mohol uchytiť život. Túto teóriu teraz potvrdili výsledky testu, v ktorom boli na vonkajšej strane stanice ISS vystavené vesmíru a jeho podmienkam baktérie, riasy, lišajníky a huby, informoval portál Science Alert.

Tieto živé organizmy tam dokázali vydržať neuveriteľne dlho. S týmto pokusom sa tak potvrdilo, že aj zemské organizmy môžu prežiť v tak nehostinných podmienkach, ktoré nájdeme na Marse, informoval portál DLR. V simulovanom prostredí, ktoré bolo „replikou“ marťanského povrchu, boli stovky rôznych vzoriek od roku 2014 až do roku 2016. Neskôr sa vrátili späť na Zem, aby boli analyzované.

Zdroj: Futurism, Science Alert

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú