Generálny riaditeľ spoločnosti OpenAI, ktorá stojí za pokročilým chatbotom ChatGPT, v piatok upokojoval obavy z toho, že by firma mohla opustiť Európsku úniu (EÚ), ak nedokáže dodržiavať prísne nové pravidlá bloku týkajúce sa umelej inteligencie.

Sam Altman cestuje po Európe v rámci svetového turné, aby sa stretol s oficiálnymi predstaviteľmi a propagoval svoju spoločnosť, ktorá sa venuje vývoju umelej inteligencie a vyvolala šialenstvo po celom svete. Počas svojej zastávky v Londýne však tento týždeň povedal, že OpenAI by mohla odísť, ak budú pravidlá regulujúce umelú inteligenciu, ktoré pripravuje EÚ, príliš prísne.

To vyvolalo ostrú reakciu európskeho komisára Thierryho Bretona, ktorý spoločnosť obvinil z vydierania. Breton, ktorý má na starosti digitálnu politiku, zdieľal na sociálnych médiách článok Financial Times, ktorý citoval Altmana, že OpenAI „sa bude snažiť dodržiavať pravidlá, ale ak ich nedokážeme dodržiavať, ukončíme činnosť“.

O deň neskôr sa už Altman prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter pokúšal upokojiť situáciu, keď napísal, že v Európe absolvoval veľmi produktívny týždeň rozhovorov o tom, ako najlepšie regulovať AI. „Tešíme sa na ďalšie pôsobenie tu a, samozrejme, nemáme v pláne odchádzať,“ dodal.

Európska únia je na čele celosvetového úsilia o vypracovanie pravidiel pre umelú inteligenciu, pričom jej zákon o umelej inteligencii je po rokoch práce v záverečnej fáze. Rýchly rozvoj chatbotov s umelou inteligenciou na všeobecné účely, ako je ChatGPT, však únijných úradníkov zaskočil a snažili sa preto doplniť ustanovenia týkajúce sa tzv. generatívnych systémov umelej inteligencie, ktoré dokážu v reakcii na otázky používateľov vytvárať odpovede, eseje, obrázky a ďalšie odpovede, ktoré sú presvedčivo podobné ľudským.

Nemá zmysel pokúšať sa vydierať – tvrdiť, že vytvorením jasného rámca Európa brzdí zavádzanie generatívnej #AI,“ skonštatoval Breton a dodal, že cieľom EÚ je „pomôcť spoločnostiam pri ich príprave“ na zákon o umelej inteligencii.

Fontech / OpenAI

Po Európe tento týždeň v súvislosti s rokovaniami o AI cestuje aj generálny riaditeľ Googlu Sundar Pichai, pripomína AP s tým, že Google predstavil vlastného konverzačného chatbota Barda.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú