Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

O dotácie na budovanie nabíjacích staníc má záujem približne 200 subjektov. Výzva bola uzavretá ku koncu minulého roka. Jej vykonávateľom je Slovenská inovačná a energetická agentúra, ktorá žiadosti momentálne administratívne overuje.

Ako ďalej uviedla hovorkyňa Ministerstva hospodárstva SR Katarína Matejková, v porovnaní s prvou výzvou z roku 2019 sa do nej okrem samospráv mohli zapojiť aj podnikatelia, ktorí o výzvu prejavili záujem. „Právnické osoby predložili približne 40 % žiadostí. Viac informácií v tejto chvíli nie je možné poskytnúť,“ dodala. Na výzvu je vyčlenených 650-tisíc eur.

Výzva o dotácie na vybudovanie elektronabíjacích staníc bola vyhlásená 2. septembra. Pôvodný termín predkladania žiadostí bol do 30. novembra, neskôr ho rezort hospodárstva z dôvodu pandémie predĺžil o jeden mesiac. Obce, vyššie územné celky a nimi zriadené organizácie môžu získať dotáciu vo výške 95 % sumy potrebnej na svoj projekt, 5 % musia byť ich vlastné zdroje.

Podnikatelia môžu získať dotáciu vo výške 50 %. Minimálna výška dotácie je stanovená na 2 500 eur. V závislosti od projektu môže samospráva získať maximálnu dotáciu 18 000 eur a podnikatelia 36 000 eur. Úspešní žiadatelia budú mať na realizáciu projektu pol roka od nadobudnutia účinnosti zmluvy o poskytnutí dotácie.

Ministerstvo hospodárstva podporuje budovanie elektronabíjačiek už druhýkrát. Historicky prvú výzvu vyhlásilo v júli 2019. Určená bola len pre samosprávy, ktoré si prerozdelili 350-tis. eur. Vďaka prvej výzve pribúdajú nabíjacie stanice pre elektromobily v 70 mestách a obciach po celom Slovensko. Podporu vtedy najviac využili obce a mestá v Prešovskom, Nitrianskom a Košickom kraji. V súčasnosti je na Slovensku viac ako 120 tzv. rýchlonabíjačiek typu DC a približne 180 štandardných staníc typu AC.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú