Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Spoločnosť NordVPN je známa najmä ako poskytovateľ šiftrovanej VPN komunikácie, má však aj softvér NordPass, ktorá dokáže uchovávať tvoje zložité heslá a automaticky ich potom vypĺňať na príslušných webových stránkach.

NordPass teraz zverejnil rebríček najpoužívanejších hesiel v celosvetovom meradle, odfiltrovať sa ale dajú aj tie mimoriadne obľúbené slovenskými používateľmi. Na tému upozornil aj Denník N.

Najpoužívanejšie heslá asi nikoho neprekvapia

Nie je žiadnym šokom, že najobľúbenejším heslom je to, ktoré absolútne popiera všetky zásady kyberbezpečnosti a rady odborníkov o základnej počítačovej gramotnosti.

Správne, absolútnym víťazom je heslo v tvare „123456“ a podobné variácie za sebou idúcich čísel a písmen. Medzi tými ale nedominuje ABCDEF, ale oveľa praktickejšie (stále však poriadne hlúpe) „qwerty“ – ak sa pozrieš na svoju klávesnicu, určite ti netreba vysvetľovať prečo.

NordPass

Aspoň trochu rozumné heslá sa začínajú objavovať od 13. miesta, kde je „1q2w3e“, potom však rebríček, ktorý si môžeš pozrieť celý, ide opäť poriadne z kopca.

Zaujímavosťou je, že hoci niektoré heslá teoreticky chránia tvoj počítač pred prístupom od kolegov či priateľky s priemernými IT znalosťami, NordPass upozorňuje, že pre skúsenejších hackerov, ktorí si za pár dolárov a sekúnd vedia pripraviť softvér, ktorý heslá háda najrôznejšie kombinácie automaticky, je čas prelomenia stále kratší ako jedna jediná sekunda – túto metódu voláme „brute force“, teda hrubá sila.

Na Slovensku podobne

Slovenský rebríček vykazuje podobné schémy, najprv teda čísla a číselné kombinácie, potom najpoužívanejšie krstné mená ale aj frázy ako „milacik“ a zdrobneniny, zrejme mien detí alebo vnúčat.

Prekvapí 22. najpoužívanejšie heslo v tvare „samsung“, čo možno veľa napovie o popularite jednotlivých značiek smartfónov… alebo skôr technologickej zdatnosti ich ich používateľov?

Paradoxom je, že heslo „martin“ alebo „tomasko“ podľa dát NordPass trvá zlomiť „až“ 17 minút, pre anglické softvéry totiž ide o nezrozumiteľný výraz, na tento údaj by sme sa ale veľmi nespoliehali.

Určite existujú útočníci, ktorí do poradia vkladajú aj najbežnejšie slová z bežne dostupných slovníkov. K veľmi používanému výrazu na 17. sa asi nemá význam príliš vyjadrovať.

Ako na dobré heslo

Stále tak platí, že ideálne heslo je také, ktoré je dostatočne dlhé, kombinuje malé a veľké písmená s číslicami a ideálne aj niektorý z netradičných znakov ako @`$~^&*{ alebo podobne.

Už len heslo „picture1“ trvá zlomiť 3 hodiny, „x4ivygA51F“ rovno 12 dní. To už je čas, za ktorý by sa možno útočník radšej zameral na nejaký iný účet, ako ten tvoj.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú