Energeticky extrémne nabité subatomárne častice fotónov v podobe gamma žiarenia dopadajú na Zem pomerne často. Sú totižto výsledkom explózií vzdialených hviezd, ktoré dokážu extrémne urýchlovať tieto častice. Vedci nedávno zaznamenali nový rekord v tejto oblasti.

Ako píše portál Futurism, tento energetický výboj podľa vedcov pochádza zo 6 500 svetelných rokov vzdialenej krabej hmloviny. Dopadajúce fotóny boli zaznamenané v Tibetskej oblasti, ktorá je svojou polohou ideálna na sledovanie podobných javov. Dopadajúce fotóny dosahovali viac než 100 teraelektrovoltov a jeden z nich dosiahol dokonca hranicu až 500 teraelektrovoltov. Len pre porovnanie, doposiaľ najsilnejšie zachytené fotóny dopadajúce na Zem sa ledva ťahali k 100 teraelektrovoltom.

Zobraziť celú galériu (1)
Pantelia, Anna/CERN

Pre vedcov, ktorí sa tejto oblasti profesionálne venujú, je to veľmi fascinujúci a nepochopiteľný jav. Napríklad také častice v ľuďmi vytvorených urýchľovačoch častíc dosahujú len zlomok energie ako tie, ktoré dokážu vytvoriť vesmírne prirodzené urýchľovače, akými môžu byť napríklad supernovy. Napríklad protóny v hadrónovom urýchľovači dosahujú energiu „iba“ 6.5 teraelektrovoltov, informuje portál ScienceNews.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú