Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ešte v apríli sme informovali o extrémne rýchlom vzostupe prehliadača Microsoft Edge. Ten už dávno predbehol stále obľúbenú Mozillu, ktorá podľa informácií portálu PC Gamer nezažíva svoje najlepšie obdobie.

Zdroj, ťažiaci informácie z výročnej správy spoločnosti s líškou v logu, tvrdí, že Firefox v posledných troch rokoch stratil približne 46 miliónov používateľov. Prehliadač je pritom jednou z bezpečnejších alternatív takého segmentu, vďaka čomu bol v minulosti neraz uprednostňovaný profesionálnou používateľskou základňu.

www.data.firefox.com

Mozilla mala na konci roka 2018 približne 244 miliónov aktívnych používateľov mesačne. K prvej polovici tohto roka toto číslo činí len 198 miliónov.

Prečo Firefox upadá?

Na túto otázku sa pokúša odpovedať portál itsfoss.com, kde ako hlavné dôvody úpadku niekdajšej dvojky na trhu uvádza hneď niekoľko faktorov. Hlavným je samozrejme signifikantné postavenie Chromu v odvetví Androidu a takmer identické zastúpenie prehliadača Edge na Windowse, kde je jeho vstavanou predvoľbou.

V nemalej miere sa na tom podieľa aj exkluzivita vyhľadávania skrz Google, ktorý vo veľkej miere pretláča svoj prehliadač. Treba však uznať, že Firefox v poslednej dobe neponúkol veľké zmeny na strane výkonu, pričom sa sústredil primárne na bezpečnosť, ktorá je však väčšine používateľov ukradnutá.

Prehliadaču v uplynulých týždňoch nepomohol ani prechod na nové používateľské prostredie s označením Proton. To už po niekoľkýkrát zmenilo rozhranie, kedy ale tentokrát išlo azda o najkontroverznejší krok, žiaľ, k horšiemu. U dlhoročných fanúšikov tento krok spustil vlnu kritiky, ktorá okamžite zapríčinila celú plejádu návodov s cieľom navrátenia starého používateľského rozhrania.

Zdroj: PC Gamer, Firefox

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú