Aktualizované: Ministerka Veronika Remišová už na sociálnych sieťach ponúkla „vysvetlenie“ nálepky s heslom na svojom počítači, ktoré sa nedá chápať inak, ako zásadné porušenie základných pravidiel kyberbezpečnosti.

Na Facebooku tvrdí, že „niekto zabudol odlepiť dva roky staré nálepky“.

„Je to zbytočná hystéria, ktorá má jednoduché riešenie – overiť si informácie. Heslo na fotke by nikomu na nič nebolo. Išlo o neaktuálne heslo na prístup na videokonferenčné zariadenie. Podobne ako v mnohych firmách, na konferenčné hovory je vyhradené zariadenie, ktoré je zdieľané pre všetkých zamestnancov ministerstva, a z ktorého nie je prístup k systémom ministerstva ani k žiadnym iným systémom. Má ho v správe IT odbor, ktorý sa stará o bezpečný a bezproblémový priebeh každej videokonferencie aj na úrovni ministerky. Po videohovore je vygenerované nové heslo – nálepky na zariadení už dva roky nikto neriešil. „

„Zariadením na videokonferencie“ v tomto prípade Remišová myslí konkrétny počítač. „Celý tento „obrovský škandál“ je teda len o tom, že sa neodlepili dva roky staré nálepky.“

Je však samozrejme len na Slovákoch, či takémuto vysvetleniu budú veriť, alebo ho budú považovať len za snahu zakryť vážny prešľap. Nálepky sú podľa nás pomerne veľké a rušivé. Sami by sme niečo podobné z našich počítačov určite odlepili – obzvlášť v prípade, že by heslá neboli aktuálne.

Pôvodný článok: Že od našich ministrov a štátnych úradníkov nemôžeš očakávať len tie najlepšie počítačové znalosti, naznačil už nedávny rozhovor FonTech s expertom na kybernetickú bezpečnosť a bezpečnosť mobilnej komunikácie aj o tom, či je v poriadku, ak vládna koalícia používa aplikáciu Signal.

Megatrapas si však teraz vyrobila Veronika Remišová, ktorá by ako ministerka „informatizácie SR“, mimo iné zodpovedná aj za štátny web Slovensko.sk a kontroverzne prijatú apku Slovensko v mobile, mala patriť medzi tých IT gramotnejších úradníkov. Ako však upozornila satirická stránka Zomri, pravda bude úplne opačná.

Niečo, čo by si čakal skôr od dôchodcov

Remišová sa na svojej instagramovej story pochválila vystúpením na online konferencii World Urban Forum, pričom na zdieľaných fotografiách jasne vidno, ako používa počítač, na ktorom je jeho prístupové heslo nalepené hneď vedľa monitora.

Facebook.com / Zomri

Samozrejme, nie je jasné, či ide o Remišovej pracovné PC, ktoré používa aj na vybavovanie e-mailov, prístup k vládnym dokumentom či dokonca otváranie citlivých dokumentov preberaných na vláde, alebo išlo o zariadenie, ktoré jej „zapli“ len kvôli vystúpeniu na samotnej konferencii cez video, pričom sa klávesnice ani nemusela reálne dotknúť.

Lepenie prístupových hesiel kamkoľvek, je však v IT svete totálnym faux pas, o ktorom by Remišová ako zodpovedná ministerka za IT sektor mala vedieť. Minimálne v takej miere, aby sa s fotkou nechválila verejne. Podobne „chránené“ zariadenia by však určite nemalo využívať ani žiadne ministerstvo – na žiadne činnosti.

Predmetnú IG story, ktorú zdieľala aj strana Za ľudí, už Remišová zo svojho profilu vymazala. Internet si však pamätá všetko.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú