Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americký počítačový gigant Microsoft v piatok uviedol, že za nedávnym kybernetickým útokom na francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo boli iránski hackeri, informovala v noci na sobotu agentúra AFP.

Generálny manažér Centra pre analýzu digitálnych hrozieb spoločnosti Microsoft Clint Watts spresnil, že hackermi, ktorí si hovoria Holy Souls (Sväté duše), bola iránska spoločnosť Emennet Pasargad zaoberajúca sa kybernetickou bezpečnosťou.

Začiatkom januára Holy Souls oznámili, že získali osobné údaje viac ako 200 000 zákazníkov Charlie Hebdo, a ako dôkaz zverejnili vzorku údajov.

Tento počítačový útok prišiel krátko po tom, ako Charlie Hebdo uverejnil karikatúry iránskeho najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího v špeciálnom vydaní pri príležitosti výročia útoku na parížsku redakciu týždenníka. Útok dvojice islamistov sa odohral začiatkom januára roku 2015 a zahynulo pri ňom 12 ľudí vrátane kľúčových karikaturistov a autorov.

V súvislosti s týmito „urážlivými a neslušnými“ karikatúrami adresoval Irán Francúzsku oficiálne varovanie.

Hackeri ponúkli ukradnutú databázu predplatiteľov Charlie Hebdo na predaj online, a to za 20 bitcoinov, čo je v súčasnosti približne 460 000 dolárov, uviedol Microsoft.

Nech už si o redakčných rozhodnutiach Charlie Hebdo myslíme čokoľvek, zverejnenie osobných údajov o desiatkach tisíc jeho zákazníkov predstavuje vážnu hrozbu,“ deklarovala spoločnosť Microsoft.

AFP pripomenula, že spoločnosť Emennet Pasargad bola zamestnávateľom dvoch Iráncov, Mohammada Hosejna Músu Kázemího a Sajjáda Kašjána, ktorých v novembri 2021 obvinilo ministerstvo spravodlivosti Spojených štátov.

Freepik (Úprava redakcie)

Títo muži údajne viedli kybernetickú kampaň „s cieľom zastrašiť a ovplyvniť amerických voličov a inak podkopať dôveru voličov a zasiať rozpory“ počas prezidentských volieb v USA v roku 2020. Údajne získavali dôverné informácie o voličoch a posielali výhražné e-maily, podsúvali nepravdivé informácie s cieľom ovplyvniť voličov demokratov aj republikánov a pokúšali sa nabúrať na štátne webové stránky súvisiace s hlasovaním, uviedlo ministerstvo spravodlivosti USA.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú