Associated Press informuje o najväčšej aktualizácii Google Earth za posledných 5 rokov. Aplikácia dostáva funkcionalitu, ktorá dvihne zo stoličky najmä ochrancov životného prostredia.

Ako uvádza zdroj, Google vyvinul časozberné video s pomocou celých zástupov vládnych spoločností, agentúr a najmä za prítomností NASA. Satelitné zábery, sprevádzané časovou osou od roku 1984 až po 2020, sledujú klimatické zmeny ľadovcov, pláží a lesov v priebehu týchto rokov.

Porovnanie záberov lesov na Slovensku z rokov 1984 a 2020:

[twenty20 img1=“275700″ img2=“275701″ offset=“0.5″]

Na snímkach je viditeľné silné odlesňovanie územia v okolí Liptovskej Tepličky.

Hlavnou úlohou projektu je poskytnúť každému používateľovi s prístupom k internetu náhľad na zmeny, týkajúce sa každého jedného prvku na planéte:

Snaha presvedčiť ľudí, aby pochopili rozsah zmeny podnebia a problém využívania pôdy je nesmierne zložitou témou, a to najmä z hľadiska časovej náročnosti. Neprekvapilo by ma, keby tento softvér zmenil názor mnohých ľudí na rozsah dopadu ich správania na životné prostredie,“ komentovala novinku Natalie Mahowald, klimatická vedkyňa Cornell univerzity.

Samozrejmosťou je možnosť hľadania štátov a miest, no zároveň aj filtrovanie kategórií v závislosti od dopadov ľudského počínania na jednotlivé časti našej planéty. Medzi hŕstkou filtrovania nájdeš napríklad odlesňovanie, agrikultúru alebo topenie ľadovcov.

Video bola zozbierané z 24 miliónov satelitných záberov, ktoré „fotili“ planétu každý rok vyše troch dekád. Podľa všetkého Google plánuje aktualizovať video každý rok.

Ďalšie články:

Zdroj: Associated Press, Google

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú