Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Európsky parlament pred malou chvíľou vydal tlačovú správu, v ktorej informuje o hlasovaní návrhu jednotných nabíjačiek. Návrh, o ktorom sa len nedávno hovorilo a proti ktorému Apple bojovalo sa tak dostal takmer do finálnej fázy. Na aktualizovaný stav tejto veľmi sledovanej témy ako prvý dnes upozornil portál Živé.sk.

Európsky parlament tento návrh prezentuje ako naliehavú potrebu s cieľom znížiť množstvo elektronického odpadu, ktorý len v EÚ predstavuje 12,3 milióna ton ročne, čo predstavuje približne 16,6 kg na obyvateľa. Za jeho schválenie sa dnes postavilo celkovo 582 poslancov, 40 bolo proti a 37 sa hlasovania zdržalo (resp. nebolo prítomných). Návrh sa tak jednoznačne schválil.

Smernica k tomuto návrhu by mala byť vytvorená do júla 2020. Okrem klasických nabíjačiek by mali mať jednotný štandard aj tie bezdrôtové, kde ktoré sa nebudú rozlišovať a fungovať by mali s rôznymi mobilnými zariadeniami.

Komisia tiež žiada vyššiu mieru recyklácie adaptérov a káblov, pričom dodáva, že kúpa smartfónu nemusí automaticky znamenať, že sa v balení bude nachádzať nabíjačka. Aký typ nabíjačky nakoniec bude ustanovený za štandardný zatiaľ nie je známe, no s veľkou pravdepodobnosťou pôjde o USB-C (ktoré využíva aj Apple).

Zdroj: EU, Metro

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú