Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V článku boli využité materiály SITA

Európska únia (EÚ) pracuje na návrhu legislatívy, ktorá navrhuje spoločný štandardný port pre všetky smartfóny, tablety, digitálne fotoaparáty, slúchadlá, prenosné reproduktory a videoherné konzoly. Informuje o tom oficiálna stránka Rady Európskej únie.

Cieľom návrhu je zabezpečiť, aby si už spotrebitelia v EÚ nemuseli kupovať novú nabíjačku pri každom nákupe nového mobilného telefónu alebo inej elektroniky, a aby bolo možné všetky zariadenia nabíjať pomocou rovnakej nabíjačky.

Európska komisia už dávnejšie uviedla, že bežný človek žijúci v EÚ vlastní najmenej tri nabíjačky a pravidelne používa dve, ale 38 % ľudí uvádza, že si minimálne v jednom prípade nemohli nabiť telefón, pretože nenašli kompatibilnú nabíjačku. EÚ chce novou legislatívou taktiež obmedziť 11-tisíc ton elektronického odpadu, ktorý Európania každoročne vyhodia.

Prvé nariadenie z dielne EÚ bolo o povinnom využívaní microUSB štandardu a podpísali ho výrobcovia smartfónov ešte v roku 2009 a potom aj v rokoch 2013 a 2014, keď vypršala platnosť dohody. Snaha Európskej únie priniesť do nabíjačiek týchto zariadení jednotný typ konektora ale nedopadla podľa predstáv.

USB-C presadzuje aj v smatfónoch

Samostatnou kategóriou je potom ešte zavedenie jednotného nabíjacieho vstupu pre smartfóny, kde je taktiež presadzované USB-C. Hoci mnohé nové Androidy už tento štandard využívajú dlhodobo, stále sa môžu na trhu nájsť lacnejšie modely so starým microUSB vstupom. Potom sú tu aj iPhony od Apple, ktorý sa roky nevie vzdať svojho Lightning portu.

Naposledy predstavený návrh zo septembra 2021 docieli zavedenie USB-C ako jednotného štandardu v samotných zariadeniach. Pre dosiahnutie kompatibility je však potrebné, aby tento štandard využívali aj externé zdroje napájania, čo má podľa dostupných informácií riešiť komisia v revízii nariadenia o ekodizajne neskôr v tomto roku.

Zobraziť celú galériu (0)
Freepik (Úprava redakcie)

Najnovšia legislatíva ale zároveň navrhuje krok, s ktorým paradoxne vyrukoval ako prvý práve Apple. Podľa návrhu EK by sa mali oddeliť predaje nabíjačiek od elektronických zariadení, čo by v praxi znamenalo, že zákazník už v budúcnosti nedostane v EÚ nabíjačku k žiadnemu novému smartfónu, tabletu, ale ani fotoaparátu či prenosnej konzole a slúchadlám.

„Európski spotrebitelia boli dosť dlho frustrovaní z toho, že sa im v zásuvkách hromadia nekompatibilné nabíjačky. Dali sme priemyslu dostatok času na to, aby prišiel s vlastnými riešeniami, teraz dozrel čas na legislatívne opatrenia pre spoločnú nabíjačku.

Je to dôležité víťazstvo pre našich spotrebiteľov a životné prostredie a je v súlade s našimi ekologickými a digitálnymi ambíciami,“ komentovala legislatívny návrh Margrethe Vestagerová, európska komisárka pre hospodársku súťaž v EK.

V novom legislatívnom návrhu priniesla Európska komisia tieto návrhy:

  • Jednotný nabíjací port pre elektronické zariadenia
    • USB-C sa stane univerzálnym jednotným štandardom pre nabíjanie elektroniky.
  • Jednotná technológia rýchleho nabíjania
    • EK chce zaviesť univerzálnu technológiu rýchleho nabíjania, aby sa zabránilo obmedzovaniu rýchlosti nabíjania rôznymi výrobcami a zároveň aby bola rýchlosť nabíjania rovnaká pri akejkoľvek kompatibilnej nabíjačke.
  • Samostatný predaj nabíjačiek
    • Elektronické zariadenia sa budú po novom predávať už bez nabíjacieho adaptéra v balení. Týmto spôsobom sa má znížiť množstvo e-odpadu o 1000 ton ročne.
  • Lepšie informácie pre spotrebiteľa
    • Výrobcovia elektroniky budú povinní poskytovať spotrebiteľovi informácie o nabíjacom výkone, vrátane informácií o tom, aký nabíjací výkon zariadenie vyžaduje a či podporuje rýchle nabíjanie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú