Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Európska komisia (EK) by v rámci snáh o diverzifikáciu mala podporiť rozvoj infraštruktúry juhovýchodnej Európy. Podľa servera propeller.hu o tom v piatok v azerbajdžanskom Baku hovoril maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Szijjártó v prejave na konferencii Južný koridor zemného plynu a zelená energia v Baku zdôraznil, že v oblasti diverzifikácie v strednej Európe je najreálnejším scenárom čo najskoršie integrovanie zvýšenej ťažby zemného plynu v Azerbajdžane. Minister pripomenul, že Maďarsko a Azerbajdžan tento týždeň v tejto súvislosti uzatvorili memorandum o porozumení.

Zvýšenie kapacity Transanatolského plynovodu, ktorý zabezpečuje dodávky plynu na západ, je podľa Szijjártóa síce dobrou správou, v juhovýchodnej Európe je k tomu ale potrebný významný rozvoj siete.

Šéf maďarskej diplomacie podotkol, že Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko a Slovensko sa preto obrátili na EK, aby v záujme zaručenia energetickej bezpečnosti stredoeurópskeho regiónu podporila rozvoj potrebnej infraštruktúry.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú