Seriál Squid Game spôsobil doslova ošiaľ a je jasné, že mnohí si ho okrem oficiálnej cesty na streamovacej službe Netflix stiahli a pozreli aj nelegálne. Bulvárny Daily Mail ale informuje o prípade, kedy bude juhokórejský titul zrejme niekoho stáť život.

Ide severokórejského mladíka, ktorý jednu z kópií Squid Game do diktátorskej krajiny prepašoval na USB kľúči z Číny, kde bol oficiálne. Na rovnakom médiu však potom seriál šíril medzi šesť miestnych študentov, čo už je v rozpore s miestnymi zákonmi.

Jednotka 109, ktorá funguje pod Severokórejským úradom pre dohľad, rieši práve cenzúru a zabezpečuje, aby sa do šialeného režimu nedostali takmer žiadne zmienky o „normálnom“ živote z okolitých krajín.

Muža teraz podľa Daily Mail za predaj kópií čaká trest smrti –  poprava streleckou čatou, čo je, ako denník pripomína, spôsob, akým o život prišli aj viaceré postavy priamo v seriáli.

O prípade ale hovorí aj Rádio slobodná ÁziaTo potvrdzuje trest smrti pre pašovateľa seriálu na USB-čku, kým ostatných 6 študentov by za sledovanie malo dostať 5 rokov ťažkých prác v severokórejských pracovných táboroch.

Tresty však zrejme neminú ani riaditeľa, učiteľov či pracovníkov školy, kam študenti chodili. Pravdepodobne ich čaká prepustenie a podobné tresty preradenia na horšie pozície, napríklad v baniach.

Určite však nejde o jediný prípad, kedy Severokórejci seriál zo susednej južnej časti Kórejského polostrova sledovali. Vzhľadom na historickú spojitosť oboch národov je záujem o to vidieť Squid Game enormný.

„Priateľ povedal niekoľkým ostatným študentom, u ktorých vzbudil záujem a zdieľal s nimi USB disk. Boli chytený cenzormi, ktorí dostali tip,“ hovorí zdroj pre RSA. V Severnej Kórei totiž nedávno prešiel zákon mierený na „Odstránenie reakčného myslenia a kultúry“, ktorý pozná aj takto tvrdé tresty. Za sledovanie médií zo západu tak naozaj hrozí až trest smrti.

Washington post v roku 2019 citoval výskum medzi 200 Severokórejcami, ktorí už z režimu utiekli. Až 90 % z nich odpovedalo, že sledovali zahraničné filmy a seriály, pričom 70 % z nich vraj pozná niekoho, koho za podobný čin neminul trest.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú