Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Slovenské domácnosti majú záujem nielen o dotácie na tepelné čerpadlá, ale aj o slnečné kolektory. Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) v rámci projektu Zelená domácnostiam II vyhlásila už šesť kôl prideľovania dotácie na kúpu a inštaláciu slnečných kolektorov, pričom vo všetkých kolách bola vždy vyčerpaná vyčlenená suma.

Aj v dvadsiatom prvom kole si domácnosti rozdelili všetku dotáciu vo výške 700 tisíc eur. „Momentálne evidujeme 2 255 platných poukážok na slnečné kolektory v celkovej hodnote viac ako 3,6 miliónov eur. Z uvedeného množstva je viac ako 1 400 inštalácií dokončených. Preplatené už boli poukážky na inštaláciu slnečných kolektorov za 1,6 milióna eur,“ uviedla generálna riaditeľka SIEA Alexandra Velická.

Energetická agentúra vydala v ostatnom kole projektu Zelená domácnostiam II viac ako 430 poukážok na inštaláciu slnečných kolektorov. Aktuálne je pre všetky štyri druhy malých obnoviteľných zdrojov energií vydaných viac ako 6 100 platných poukážok v hodnote 11,8 milióna eur.

Do konca tohto roka plánuje SIEA podľa zverejneného harmonogramu vyhlásiť ešte tri kolá v celkovej hodnote 1,7 milióna eur. Najbližšie kolo určené pre fotovoltické panely bude vyhlásené 8. októbra tohto roka. Národný projekt Zelená domácnostiam II je súčasťou Operačného programu Kvalita životného prostredia. SIEA plánuje podporiť inštalácie s celkovým výkonom 140 megawattov.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú