Americký technologický gigant Apple je ďalšou zo série zahraničných spoločností a organizácií, ktoré v Číne čelia problémom pre ich údajnú podporu demonštrantov v Hongkongu. Čínsky štátny denník (People’s Daily) v stredu obvinil americký koncern, že pomáha hongkonským demonštrantom pri násilnostiach prostredníctvom aplikácie pre dopravu.

 „Táto mobilná aplikácia tvrdí, že poskytuje informácie o doprave pre pohodlie verejnosti, ale v skutočnosti sa používa na identifikáciu miesta pohybu polície, čo umožňuje vzbúrencom v Hongkongu pokračovať v násilných činoch,“ uvádza sa v správe.

 „Schválenie aplikácie spoločnosťou Apple očividne pomáha nepokojom. Aký bol jej skutočný zámer?“ pýtajú sa noviny. Denník tiež vytkol Apple, že v jeho obchode Apple Music je možné si stiahnuť aj pieseň, ktorá obhajuje nezávislosť Hongkongu od Číny. „Nikto nechce vtiahnuť Apple do pretrvávajúcich nepokojov v Hongkongu,“ uvádza sa v článku.

„Ľudia však majú dôvod predpokladať, že spoločnosť Apple kombinuje podnikanie s politikou a dokonca aj s nezákonnými činmi. Apple musí premýšľať o dôsledkoch svojho nerozumného a bezohľadného rozhodnutia.“

Medzitým americkí zákonodarcovia kritizovali organizácie vrátane vývojárov videohier NBA a Blizzard Entertainment, že ustúpili Pekingu výmenou za prístup na čínsky trh a pripomenuli im obmedzenie slobody prejavu v krajine.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú