Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Dvojica Čechov vyvinula náramok, ktorý môže pomôcť pri dodržiavaní rozstupov v rámci opatrení proti šíreniu nákazy koronavírusu SARS-CoV-2. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský portál Novinky.cz. Zariadenie nazvané Proximity monitor sa nosí ako hodinky. Jeho úlohou je upozorniť nositeľa, keď sa priveľmi priblíži k ďalšej osobe.

Náramok vyvinul Michal Kuzmiak s Tomášom Ječným, ktorý mal na starosti technickú stránku zariadenia. Vyrobili aj niekoľko prvých prototypov náramku. Prístroj vyhľadáva ďalšie náramky v okolí a začne vibrovať a blikať červeným svetlom, keď sa nejaká osoba priblíži na menej, ako je odporúčaná vzdialenosť. Prístroj využíva technológiu Bluetooth. Potenciál zariadenia je podľa Ječného oveľa väčší, pretože sa k nemu dajú pridávať ďalšie funkcie.

Náramok takisto spĺňa nároky GDPR v oblasti ochrany súkromia. Náramok má podľa Kuzmiaka využitie najmä v komunitách, napríklad v domovoch dôchodcov a liečebných zariadeniach, kde sa nachádzajú najviac ohrozené skupiny obyvateľstva. Náramok by mohol byť využitý i v školách a firmách. V takom prípade je však nevyhnutné, aby ho nosili všetci, inak toto riešenie nebude funkčné. Používateľ náramok nemusí nastavovať a ani sa oň starať, stačí ho raz za týždeň nabiť.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú