Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Analytici a nadšenci kryptomien diskutujú, či a kedy by bitcoin mohol dosiahnuť hodnotu 100 000 amerických dolárov (93 148 eur). Nemožno vylúčiť, že sa tak stane v roku 2024. Existuje niekoľko faktorov, ktoré by mohli k rastu ceny bitcoinu prispieť.

Medzi tieto faktory patrí napríklad jeho inštitucionálne prijatie, priaznivé regulačné prostredie alebo zvýšená informovanosť o kryptomenách, komentoval analytik spoločnosti Freedom Finance Europe Maxim Manturov.

Čo spôsobuje nárast ceny?

Halving zapríčiňuje nárast trhovej hodnoty bitcoinu. Prečo? Baníci si v dôsledku tejto udalosti prerozdelia o polovicu menej mincí za každý vyťažený blok vo forme odmeny. Vďaka tomu sa do obehu dostáva menej bitcoinov za rovnaký čas a pri zachovaní rovnakého dopytu to tlačí cenu nahor.

Čím je vyššia trhová cena, tým viac zarábajú baníci na transakčných poplatkoch, ktoré ich motivujú viac ako bloková odmena. Manturov poukázal na takzvané polenie bitcoinu, ku ktorému dochádza každých 210 000 blokov alebo približne každé štyri roky.

„Keď nastane halving, odmena za úspešnú ťažbu bloku sa zníži na polovicu. To znamená, že sa zníži ponuka nových bitcoinov vstupujúcich na trh, čo môže viesť k následnému zvýšeniu ceny bitcoinov,“ uviedol. Polenie podľa neho znižuje ponuku bitcoinov, čo by mohlo zvýšiť ich vzácnosť a hodnotu zároveň po nich zvyšuje dopyt, pretože ich ťažiari na pokrytie svojich nákladov musia nakupovať viac.

Manturov povedal, že zatiaľ je predčasné hovoriť o tom, čo sa stane s cenou bitcoinu po ďalšom polení, ktoré má budúci rok nastať. „Na základe historických údajov je však pravdepodobné, že cena bitcoinu v nasledujúcich rokoch výrazne vzrastie, a navyše, ak sa polenie bude zhodovať so začiatkom cyklu znižovania sadzieb FED-u, mohlo by to poskytnúť ďalšiu výraznú podporu téze o BTC,“ dodal.

Freepik (Úprava redakcie)

 

Bitcoin je podľa neho čoraz viac akceptovaný inštitucionálnymi investormi, čo by mohlo viesť k zvýšeniu dopytu po ňom, a teda aj k nárastu jeho ceny. Zároveň je regulačné prostredie pre bitcoin čoraz priaznivejšie, čo by mohlo podnikom uľahčiť investovanie do bitcoinu, a teda aj k nárastu jeho ceny. Taktiež väčšia informovanosť o ňom by mohla viesť k zvýšenému dopytu zo strany retailových investorov.

„Ak sa tieto faktory potvrdia, je možné, že bitcoin by mohol v roku 2024 dosiahnuť cenu 100 000 USD. Je však dôležité mať na pamäti, že bitcoin je volatilné aktívum a jeho cena môže výrazne stúpnuť alebo klesnúť,“ uzavrel Manturov.

Bitcoin naberá na sile

Bitcoin pokračuje v posilňovaní a jeho cena sa prvýkrát za 10 mesiacov dostala nad psychologicky dôležitú hranicu 30 000 amerických dolárov (27 485 eur). V súčasnosti je jeho hodnota na 26,482 USD (24,567 EUR).

Dôvodom pozitívneho vývoja na trhu kryptomien bolo zvýšenie rizikového apetítu investorov, ktorý podporila aj aprílová správa o vývoji nezamestnanosti a tvorby pracovných miest v USA. Trh práce zostáva silný, čo signalizuje, že americká ekonomika je naďalej odolná.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú