Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Bežná verejnosť si respirátory FFP2 a FFP3 nekúpi. Prezidentka Zuzana Čaputová totiž podpísala zákon o mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej choroby Covid-19 v oblasti zdravotníctva. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec. Zákon schválil parlament v piatok.

Obmedzí sa ním distribúcia osobných ochranných prostriedkov. „Zakazuje sa počas krízovej situácie predávať alebo prevádzať osobný ochranný prostriedok, ktorý je filtračnou tvárovou polmaskou kategórie FFP2, FFP3,“ uvádza sa v zákone. Výnimkami v tomto zákaze sú napríklad poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, zdravotnícki pracovníci či orgány štátnej správy alebo územnej samosprávy. Ak niekto takýto ochranný prostriedok predá, môže dostať pokutu od Slovenskej obchodnej inšpekcie v sume od tisíc do 10-tisíc eur.

Zákon bol schválený aj s pozmeňujúcimi návrhmi, medzi ktorými bolo napríklad doplnenie subjektov, na ktoré sa nevzťahuje obmedzenie distribúcie ochranných prostriedkov. Taktiež sa doplnila výnimka zo zákazu predaja a prevádzania vybraných osobných ochranných prostriedkov pre osoby, u ktorých na to existujú zdravotné dôvody.

Aj pri obmedzení materiálnych a personálnych zdrojov má byť v čo najvyššej miere zabezpečená zdravotná starostlivosť. Zákonom sa totiž rozširuje definícia správneho poskytnutia zdravotnej starostlivosti. Zákon má odstrániť prekážky, ktoré by bránili poskytovateľom zdravotnej starostlivosti sústrediť sa predovšetkým na pacientov s ochorením Covid-19.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú