Apple sa na mnohých frontoch ocitol pod paľbou kritiky kvôli svojmu uzavretému ekosystému, kvôli ktorému nie je napríklad možná inštalácia aplikácií tretích strán mimo App Store.

Práve to sa snaží zmeniť návrh legislatívy v USA alebo EÚ, ktorý má Apple prinútiť „odomknúť“ aj možnosť inštalovania appiek z neoverených zdrojov. Spoločnosť sa bráni útokom a rovno využíva kritickú situáciu s bezpečnosťou Androidu. Ten podľa Apple postihuje malvér až 47-krát viac ako jeho iOS, informuje 9to5Mac.

K tejto situácii podložil Apple aj vlastný vyše 30-stranový dokument, v ktorom obhajuje svoj bezpečný ekosystém a znázorňuje riziko tzv. „sideloadingu“, teda inštalácie aplikácie mimo oficiálneho obchodu App Store. Práve v tomto dokumente spoločnosť uvádza, že v posledných 4 rokoch boli Android smartfóny zasiahnuté malvérom 15 až 47-krát častejšie ako jej iPhony s iOS.

Dramatickosť dokumentu dodávajú aj ďalšie čísla, pri ktorých Apple uvádza, že Európska regulačná agentúra denne eviduje až 230-tisíc malvérov a mesačne ohrozuje Android smartfóny až 6 miliónov útokov. V dokumente ďalej firma pokrýva aj ďalšie témy bezpečnosti a prípadného rizika po zavedení sideloadingu v iOS.

Apple tak verí, že otvorenie jeho ekosystému a povolenie inštalácie aplikácií aj mimo App Store by mohlo vážne ohroziť bezpečnosť jeho iPhonov a bezpečnosť používateľov. V niektorých prípadoch firma zdôraznila, že by používateľ nemal na výber, ak by vývojári a spoločnosti sprostredkovali svoje aplikácie mimo App Store a distribuovali ich neoficiálnymi spôsobmi. To by ale mohli zneužiť útočníci.

Prakticky sa tak Apple bráni proti zavedeniu kontroverznej zmeny, ktorá by mohla ohroziť bezpečnosť jeho systémov, pričom využil aj citácie a odporúčania inštitúcií a bezpečnostných firiem, ktoré jeho slová potvrdzujú. Momentálne ale neostáva iné, než čakať na to, ako o tomto prípade rozhodnú úrady.

Zdroj: 9to5Mac

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú