Používatelia chatovacej aplikácie Messenger opäť hlásia problémy so správnym fungovaním tejto služby od spoločnosti Meta, pod ktorú spadá aj Facebook.

Tentokrát nejde o žiadny plošný výpadok, napriek tomu je však chyba pomerne nepríjemná a otravná. Počas dňa totiž na svoje mobily dostávame upozornenia aj na správy, ktoré už sú niekoľko hodín staré a dávno prečítané priamo v aplikácii.

Takéto opakujúce sa fantómové notifikácie sme v redakcii zaznamenali v súvislosti s Messengerom používaným na platforme iOS aj na Androide, je teda jasné, že je chyba na strane Facebooku. Iné aplikácie fungujú normálne, vrátane natívnej aplikácie Messenger pre Windows a macOS (teda nie web Facebook.com v prehliadači).

Android a iOS s notifikáciami pracujú odlišne

Kým na Androide dokáže do hornej lišty posielať notifikácie priamo aplikácia nainštalovaná v telefóne, iOS používa odlišný princíp. Tu vývojár (v tomto prípade Meta) upozornenie pošle priamo na servery Apple cez službu Apple Push Notification service (APNs).

Server Apple ju následne pošle do iPhonu alebo iPadu, kde sa zobrazí aj v prípade, že aplikácia na mobile vôbec nebeží, čo je vďaka tzv. sandboxu vlastne vždy, keď nie je priamo otvorená na celý displej.

V redakcii sme zaznamenali aj dvojité a trojité dupľovanie správ a výpadky hovorov cez Messenger. Stále však nejde o taký problém, ako 4. októbra, kedy celý Facebook a Instagram absolútne nefungoval niekoľko hodín.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú