Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V správe sú materiály TASR a SITA.

Aktualizované 26. augusta: Zaporižžská jadrová elektráreň na juhu Ukrajiny počas štvrtka najmenej dvakrát stratila spojenie s elektrickým vedením, ale momentálne je znova pripojená. V tlačovej správe o tom informovala Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), ktorú Ukrajina informovala, že elektráreň zostáva pripojená k vedeniu z neďalekej tepelnej elektrárne, ktorá v prípade potreby dokáže poskytnúť záložnú elektrinu. Zariadenie, ktoré v súčasnosti okupujú ruské sily, má k dispozícii aj naftové generátory pre prípad, že by prišlo o externú energiu.

Výpadky na elektrickom vedení viedli k odpojeniu dvoch prevádzkovaných reaktorov od elektrickej siete. Následne sa spustili ich núdzové ochranné systémy, pričom všetky bezpečnostné systémy zostali funkčné. Všetkých šesť jednotiek elektrárne zostalo odpojených od siete aj po obnovení pripojenia, povedala Ukrajina MAAE.

MAAE uvádza, že nemá bezprostredné informácie o príčine výpadkov elektriny. Portál Sky News s odvolaním sa na ukrajinskú štátnu spoločnosť Enerhoatom skôr informoval, že elektrické vedenie poškodili požiare v popolových jamách tepelnej elektrárne.

V oblasti elektrárne sa v ostatnom období zintenzívnili boje, ktoré jej spôsobili isté škody a vyvolali medzinárodné obavy z možného vzniku jadrovej nehody. „Takmer každý deň je v Zaporižžskej jadrovej elektrárni alebo blízko nej nový incident. Nemôžeme si dovoliť viac strácať čas,“ vyjadril sa generálny riaditeľ MAAE Rafael Mariano Grossi a zopakoval, že je odhodlaný osobne viesť misiu agentúry do elektrárne v nadchádzajúcich dňoch na pomoc pri stabilizácii jadrovej bezpečnosti a bezpečnostnej situácie v zariadení.

Ukrajina hovorí ho odvrátenej katastrofe, môže preháňať

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok v súvislosti so situáciou okolo odstávky v Záporožskej jadrovej elektrárni vyhlásil, že sa tam len tesne podarilo odvrátiť radiačnú haváriu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Zelenskyj – rovnako ako predtým ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom – pripísal vinu za dočasné odpojenie elektrárne od prenosovej siete ostreľovaniu zo strany ruskej armády.

To spôsobilo požiare v neďalekej uhoľnej elektrárni, ktorá odpojila komplex reaktorov v Záporožskej elektrárni. Táto najväčšia jadrová elektráreň v Európe má celkovo šesť reaktorov. V súčasnosti sú však v prevádzke iba dva. Elektrina je potrebná na chladenie a pre bezpečnostné systémy. Zelenskyj priblížil, že po výpadku sa rozbehli záložné generátory, ktoré zaistili, že elektráreň zostala v bezpečí. „Ak by sa nezapli tieto naftové generátory… ak by naši zamestnanci po výpadku nezareagovali, boli by sme nútení prekonávať následky radiačnej havárie,“ uviedol Zelenskyj vo svojom večernom príhovore.

„Rusko priviedlo Ukrajinu a všetkých Európanov do situácie na krok od radiačnej katastrofy,“ povedal. Zelenskyj tiež apeloval na Medzinárodnú agentúru pre jadrovú energiu (MAAE) a ďalšie svetové organizácie, aby konali omnoho rýchlejšie a prinútili ruské sily opustiť areál elektrárne, ktorý obsadili v marci. Odvtedy sa elektráreň viackrát stala terčom ostreľovania, z ktorého sa vzájomne obviňujú Kyjev a Moskva.

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi vo štvrtok povedal, že predstavitelia MAAE sú „veľmi, veľmi blízko“ k tomu, aby mohli elektráreň navštíviť. Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko povedal, že by sa tak mohlo stať v priebehu niekoľkých dní, „určite však nie neskôr než začiatkom septembra“.

Aktualizované 25. augusta: Záporožskú atómovú elektráreň, ktorú od marca okupujú ruské jednotky, vo štvrtok odpojili od prenosovej sústavy. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

iDnes informuje, že viaceré mestá na juhu Ukrajiny zostali bez prúdu. Ostreľovanie malo spôsobiť požiar a skrat, ktoré spustili núdzové bezpečnostné systémy.

Obe strany sa, už tradične, obviňujú z toho, kto celú situáciu spôsobil. Rusko však oblasť nezákonne okupuje a elektráreň používa ako štít pre svoju základňu a sklad munície.

Pôvodný članok z 18. augusta: Rusko vo štvrtok varovalo, že ak ukrajinská armáda bude pokračovať v ostreľovaní Záporožskej jadrovej elektrárne, bude nútené zastaviť jej prevádzku. Kyjev popiera ostreľovanie elektrárne a tvrdí, že to robí Rusko, ktoré elektráreň od marca okupuje. Informuje o tom TASR na základe správy webu britského denníka The Guardian.

Podľa veliteľa ruských jednotiek radiačnej, chemickej a biologickej ochrany Igora Kirillova boli pri ukrajinských útokoch poškodené záložné systémy jadrovej elektrárne. V prípade havárie by rádioaktívny materiál zasiahol viacero európskych krajín vrátane Poľska či Nemecka, varoval.

Ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj medzitým vyhlásil, že Ukrajina sa musí „pripraviť na všetky možné scenáre“. Ukrajinské záchranné zložky preto vo štvrtok nacvičovali zásah v prípade havárie jadrovej elektrárne.

„Nikto nepredpokladal, že ruské jednotky budú z tankov páliť na jadrové reaktory. Je to neuveriteľné,“ povedal ukrajinský minister. Dodal, že kým elektráreň ovládajú Rusi, sú tu „veľké riziká“. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ešte v marci obvinil Rusko, že úmyselným ostreľovaním jadrových zariadení v tejto elektrárni s pomocou termovízie sa snaží spôsobiť katastrofu európskych rozmerov.

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok vyhlásilo, že v areáli Záporožskej atómovej elektrárne ani v jej blízkom okolí nemajú ruské jednotky ťažké zbrane. Rusko ďalej obvinilo Kyjev, že počas návštevy generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na Ukrajine vo štvrtok a piatok plánuje provokáciu, ktorá by údajne Moskvu vykreslila ako pôvodcu katastrofy v elektrárni.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú