Keď príde čas na kúpu nového smartfónu, výber toho správneho môže byť náročný. Či už patríš k priaznivcom iPhonov, alebo preferuješ Android zariadenia, rozsiahle množstvo recenzií a hodnotení môže tvoj rozhodovací proces ešte viac skomplikovať.

Istý používateľ Redditu sa však rozhodol tento proces zjednodušiť – analyzoval viac ako milión online recenzií pomocou umelej inteligencie, aby našiel tie najlepšie smartfóny na trhu. Výsledky ťa môžu… nuž, výsledky ťa rozhodne prekvapia. Na tému upozornil portál BGR.

AI analýza recenzií

Dátový nadšenec s prezývkou „eneskaraboga“ využil model GPT-4o – zjednodušenú verziu ChatGPT – na analýzu recenzií rôznych smartfónov. Zdroje recenzií zahŕňali veľké platformy ako napríklad Google Reviews, ktoré agregujú hodnotenia zo stránok ako Amazon, eBay, Verizon a AT&T.

Recenzie boli rozdelené do piatich kľúčových kategórií, ktoré sú pre spotrebiteľov pri výbere smartfónu najdôležitejšie: cena/výkon, výkon, dizajn, výdrž batérie a fotoaparát.

Po prvotnom zozbieraní viac ako 1,1 milióna recenzií prešli dáta procesom čistenia, aby sa odstránili irelevantné alebo neúplné recenzie. Recenzie, ktoré boli kratšie ako 20 slov alebo obsahovali emotikony či irelevantné znaky, boli vynechané. Následne AI analyzovala hodnotenia a prideľovala pozitívne a negatívne body pre jednotlivé kategórie.

Samsung

Samsung na vrchole

Po spracovaní dát prišli prekvapivé výsledky. Podľa hodnotení AI je Samsung Galaxy S24 Plus aktuálne najlepším smartfónom na trhu, hneď za ním nasleduje iPhone 14 Plus. Tretie miesto obsadil Samsung Galaxy Z Flip 6, hoci tento model bol podľa analýzy pôvodne uvedený chybne, keďže bol vydaný až v roku 2024, nie v 2023.

Samsung ovládol top desiatku s viacerými modelmi, pričom jediný iPhone Pro v rebríčku je iPhone 14 Pro Max. Keď sa rozšíril časový horizont zahrnutých telefónov na staršie modely, medzi najlepšími zariadeniami sa objavil aj iPhone 13 Pro Max a dokonca aj iPhone 12 Pro, ktorý prekonal novšie modely v spokojnosti používateľov.

Najhoršie hodnotené modely

Na druhej strane tabuľky sa objavil Google Pixel 7 Pro, ktorý skončil ako najhoršie hodnotený model v rámci analýzy. Hneď za ním nasledoval iPhone 15 Pro, čo môže byť prekvapením, keďže ide o model z minulého roka. V dolnej časti rebríčka sa tiež umiestnil skladací model od Samsungu – Galaxy Z Fold 6.

Zaujímavým zistením bolo, že napriek nižšej cene majú modely iPhone SE vyššiu spokojnosť používateľov v porovnaní s drahšími modelmi. Používatelia často hodnotili iPhone Plus verzie ako lepšiu voľbu v pomere cena/výkon, zatiaľ čo drahšie modely iPhone Pro Max dostali nižšie hodnotenia kvôli ich vysokej cene, ktorá znižovala celkovú spokojnosť.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú