Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Po zverejnení videonahrávok fungovania protivzdušnej obrany v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev prinútila Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) viacero blogerov k tomu, aby svoje konanie verejne oľutovali. Uviedla to v stredu agentúra DPA.

„Plne priznávam svoju vinu, prosím ukrajinský ľud o odpustenie a zaväzujem sa, že to už nikdy neurobím,“ uviedla známa instagramová blogerka Inna Voronovová vo videu nakrútenom v sídle SBU, ktoré ukrajinská tajná služba zverejnila v stredu.

Voronovová sa predtým ospravedlnila aj z vlastnej iniciatívy po tom, čo sa stala terčom ostrej kritiky za zverejnenie záberov explózií pri jednej z pozícií protivzdušnej obrany. SBU okrem toho zverejnila aj úryvky podobných vyhlásení troch ďalších mužov a žien. Za šírenie informácií o armáde hrozí celkovo šiestim blogerom až osemročné väzenie.

Ukrajinská protivzdušná obrana pri utorkovom ruskom útoku síce včas zlikvidovala všetky rakety, podľa medializovaných informácií však predsa len došlo k poškodeniu najmenej jedného odpaľovacieho zariadenia amerického mobilného systému Patriot, ktorý bol Ukrajine dodaný len nedávno.

Ukrajina sa už takmer 15 mesiacov bráni voči ruskej invázii. Na obranu svojho vzdušného priestoru dostala od viacerých západných spojencov vrátane Nemecka moderné systémy protivzdušnej obrany.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú